Galaţi: Costel Stratulat a gătit specialităţi din vânat pentru Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Costel Stratulat a gătit specialităţi din vânat pentru Ceauşescu
Galaţi: Costel Stratulat a gătit specialităţi din vânat pentru Ceauşescu

Bucătarul şef de la „Valurile Dunării”  provine dintr-o familie cu tradiţie în domeniul vinificaţiei, bunicul şi străbunicul său fiind pivniceri.

Cu ocazia celor două vizite pe care le-a făcut Ceauşescu la Galaţi, în două decenii şi jumătate,  Costel Stratulat  a fost bucătarul ales pentru a-i prepara dictatorului  bucatele preferate.
 
Costel Stratulat se poate mândri cu o carte de vizită impresionantă. După ce a terminat Liceul de alimentaţie publică,  a fost ospătar la Restaurantul „Pescarul”, iar apoi a lucrat la bucătărie în perioada în care şi-a satisfăcut stagiul militar la Şcoala de Ofiţeri în Rezervă de la Bacău. A revenit apoi la „Pescarul”, ca şef de sală.

Ulterior i s-a încredinţat conducerea „Cantinei partidului”, cum i se mai spunea la acea vreme restaurantului „Bulevard”.

Aşa a ajuns să i se ceară să gătească pentru fostul dictator Nicolae Ceauşescu cu prilejul vizitelor sale în oraşul nostru.  A făcut-o de două ori însă Ceauşescu nu s-a atins de mâncarea  pregătită pentru cele circa 50-60 de persoane din suita prezidenţială. Nu avea curajul să deoarece fiind bolnav de paranoia se temea că ar putea fi otrăvit. 

image



Meniul îl stabilea şeful Gospodăriei de partid, care instruia formaţia de lucru alcătuită din cei mai buni bucătari. Se pregăteau aspicuri, tartine, specialităţi din vânat, cum ar fi sărmăluţele din carne de mistreţ sau căprioară. De supravegherea modului cum se găteşte, se ocupa o brigadă de securitate şi un medic. Am aflat apoi că Ceauşescu nu mânca nimic din ce pregăteam noi. De la Bucureşti venea un ARO cu exact aceleaşi specialităţi şi acea mâncare i se servea, în timp ce invitaţii mâncau ce găteam noi”, ne-a explicat Costel Stratulat.

Îi place să gătească specialităţi de peşte


Bunicul şi tatăl său  au lucrat ca pivniceri, acesta din urmă chiar la crama de la Berheci, una din cele mai cunoscute din România. Cu un asemenea „trecut”, era uşor de ghicit ce cale va urma Stratulat. Nu a fost să fie pivnicer, dar a devenit până la urmă bucătar după ce, ani de zile, şi-a servit clienţii ca ospătar.

 În ciuda experienţei sale în domeniul culinar, Costel Stratulat nu vrea să se spună despre el că este bucătar-şef la  Restaurantul„Valurile Dunării”.

 „Mai degrabă, asist la pregătirea felurilor de mâncare în bucătărie. Nu vreau să creadă cei care mă cunosc, că am început să mă dau mare”, ne spune Costel Stratulat.

 Imediat ce intră în bucătărie însă îţi dai seama că n-a vorbit serios. Prepară rapid o saramură de crap cu mămăligă şi o ciorbă de peşte pentru a ne arăta ce îi place să gătească. Dincolo de asta, vrea să aibă satisfacţia muncii bine făcute, iar acest lucru îl simte când clienţii pleacă mulţumiţi de la mese. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite