Şantierul Naval Damen a investit 10 milioane de euro într-o hală pentru construcţia de nave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai modernă hală pentru reparaţia şi construcţia de nave a fost inaugurată astăzi, la Galati. Lucrarea a fost realizată integral din structuri metalice de către compania SSAB-AG Bacău, iar beneficiarul este Şantierului Naval Damen Galaţi

Hala este unică în această zonă a Europei. Mai există patru hale de dimensiuni similare, toate aflate în Olanda. Hala are 43 de metri înălţime, 120 de metri lungime şi 47 de metri lăţime şi este destinată reparaţiei şi construcţiei de nave. Valoarea aproximativă a investiţiei realizate de Damen Galaţi se ridică la 10 milioane de euro.  

Lucrările au început în toamna lui 2009, cu realizarea fundaţiei, iar din luna decembrie a demarat montajul structurilor metalice. Jumătate dintre cele 1.700 de tone de structuri metalice au fost realizate în România, de firma SSAB, restul elementelor fiind  realizate de firma olandeză Dekok, proiectantul lucrării.

Construcţia a fost realizată de SSAB, care a alocat acestei lucrări 50 de muncitori şi utilaje speciale.  
Contractul a fost semnat în urma unor negocieri directe.

“La sfârşitul lui 2008, am văzut un articol într-un ziar, în care era prezentată această investiţie a constructorului olandez Damen. Nu existau alte amănunte, aşa că am intrat în legătură cu proiectantul, firma Dekok, am făcut o ofertă, am plecat în Olanda şi au început negocierile. Olandezii au fost reticenţi, pentru că nu îşi puteau imagina că o firmă românească poate duce la bun sfârşit o lucrare de o asemenea anvergură.

"Am lucrat în decembrie, ianuarie şi februarie pe cod portocaliu şi roşu. Imaginaţi-vă un muncitor într-o nacelă, la o înălţime de 43 de metri, pe un vânt crunt. De altfel, vântul a fost principalul nostru duşman şi a complicat foarte mult condiţiile de montaj ”, a explicat Mihai Şlic, patron SSAB AG.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite