Căsnicii trăite printre pumni şi palme: anual, peste 200 de femei sunt abuzate "oficial" de soţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, sute de femei din Galaţi sunt abuzate fizic, psihic şi sexual de bărbaţii cu care convieţuiescTeama de a o lua de la capăt, dar şi ruşinea faţă de vecini, determină femeile agresate să sufere în tăcere, în loc să ceară sprinul autorităţilor

De cele mai multe ori, violenţa în familie apare din cauza alcoolului consumat de soţ şi a neajunsurilor. Un exemplu elocvent în acest sens este povestea tristă a Lilianei M, care din nefericire, a cunoscut din plin violenţa sălbatică.

Problemele femeii au apărut în urmă cu patru ani. De atunci, a suportat cu stoicism violenţa soţului ei. Liliana a îndurat cât a putut şi, în cele din urmă, şi-a făcut curaj şi a cerut ajutorul Primăriei, care a îndrumat-o către Centrul de primire a femeilor abuzate. De şase luni, Liliana şi cei trei copii ai săi trăiesc în Centru.

Zilnic, încearcă să o ia de la capăt. Cicatricele încă se mai cunosc. „Bărbatul era foarte violent. Din cauza băuturii şi a lipsei banilor, au început să apară neînţelegerile. Mă bătea şi vorbea urât. Nu am mai suportat şi am cerut ajutorul Primăriei. Casa era a părinţilor lui. Eu nu aveam niciun drept, deoarece nu am fost căsătoriţi cu acte”, ne-a povestit femeia.

Alcoolul, factorul declanşator

Situaţia femeiii maltratate de soţ este cunoscută şi de Protecţia Copilului. Majoritatea cazurilor provin din familii dezorganizate şi în general au la bază relaţii de concubinaj.

„Anul acesta, am asistat  50 de victime ale violenţei în familie. În realitate, sunt însă mult mai multe. În mediul urban, oamenii au mai lesne acces la informaţie şi în general ştiu că pot cere ajutor autorităţilor. În mediu rural, femeile sunt mai puţin informate”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului, Tania Calcan.

Un fenomen care ia amploare sunt problemele sexuale ale soţilor. „Aceştia vizionează  site-uri dedicate adulţilor şi apoi pe fondul consumului de alcool, vor să aplice cu soţia ceea ce au văzut pe internet. Unele femei mi-au povestit că nici nu mai ţineau cont că sunt copii în preajmă”, ne-a spus directoarea centrului, Mariana Robea.

"Să pleci dintr-o casă cu patru copii după tine, să nu ai niciun venit, şi să vii undeva să o iei de la capăt este de admirat. În adăpost femeile primesc asistenţă psihologică, socială”, a mai adăugat directoarea centrului.
 
Victimele  sunt consiliate gratuit  


Centrul de Adăpost pentru femei maltratate funcţionează din 2005 şi are o capacitate de 20 de persoane. Legislaţia prevede că o persoană poate sta în centru trei luni, dar, în cazuri excepţionale, internarea se poate prelungi până la 180 de zile.

În această perioadă, femeile sunt consiliate şi ajutate să-şi găsească un loc de muncă, iar copii merg la grădinţă şi şcoală. Anul acesta au fost în jur de 200 de cazuri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite