Casa care a salvat onoarea multor fete. Este singura locuinţă cu ascunzătoare care mai există în judeţul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A mai rămas în picioare doar o singură locuinţă prevăzută cu ascunzătoare împotriva invadatorilor otomani, în comuna gălăţeană Cavadineşti. În această casă străveche locuieşte familia Dumitraşcu, care nu se îndură s-o dărâme pentru că este... răcoroasă.

Undeva în nordul judeţului Galaţi, la câţiva kilometri de graniţa cu Basarabia, se află singura locuinţă cu ascunzătoare rămasă în picioare.

În inima comunei Cavadineşti, chiar vizavi de şcoală, a rămas intactă gospodăria Ileanei Bulgaru Toma. Aşa o ştie toată lumea, inclusiv etnologii gălăţeni, care s-au ocupat de studiul locuinţei-unicat, chiar dacă proprietara acesteia s-a stins de câţiva ani. Casa mai este locuită de de una dintre fiicele fostei proprietare.

Casa a fost construită în urmă cu mai bine de 150 de ani şi, după obiceiul vremii, a fost prevăzută cu o încăpere secretă. Era mică, de regulă cu lăţimea de un metru şi lungimea de doi şi aparent fără intrare. Doar proprietarii casei ştiau că dintr-un perete se deschide o uşă care permite accesul către această ascunzătoare care avea un rol cu totul special.

Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a Adevărul (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite