Pe fondul unor vicii legislative, cârciumarii de pe Faleza Dunării nu au mai fost controlaţi de mai bine de şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape jumătate de an nicio instituţie nu mai verifică respectarea normelor igienico-sanitare la terasele şi restaurantele de pe Faleză. Direcţia Judeţeană pentru Sănătate Publică nu are jurisdicţie asupra unităţilor de alimentaţie publică de pe malul Dunării, iar Sanepidul Ministerului Transporturilor a fost desfiinţat.

Din cauza unui viciu legislativ, clienţii localurilor de pe Faleza Dunării sunt lăsaţi de autorităţi în grija...cerului. Până la începutul acestui an, absolut toate „localurile" de pe Faleza Dunării, începând de la Bac şi până la Palatul Navigaţiei, erau controlate de Inspecţia Sanitară din cadrul Ministerului Transporturilor.

Cum această instituţie a dispărut, logic ar fi fost ca unităţile din zona respectivă să fie preluate de Inspecţia Sanitară de Stat, instituţie care ţine de Ministerul Sănătăţii.

Această instituţie însă nu are dreptul să controleze terasele şi restaurantele riverane Dunării.

„Absolut toată zona Falezei, respectiv vasele de agrement, restaurantele cât şi toate celelalte unităţi de alimentaţie publică erau, până în luna ianuarie a acestui an, controlate de fostul Sanepid al Ministerului Transporturilor. Nu ştiu cine ar trebui să se ocupe acum de zona respectivă", declară dr. Liliana Moise, inspector şef în cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat Galaţi.

Pe de altă parte, nici măcar Direcţia de Sănătate Publică nu are habar de problemele respective, chiar dacă, între timp, a trecut şi data de 1 mai, iar încălzirea vremii a crescut numărul clienţilor de la o zi, la alta.

„Chestia asta este o treabă pur românească. În mod normal, ar trebui să existe un acord între ministere, însă, până la acest moment, nu s-a primit absolut nicio notificare în acest sens. Este o treabă pur românească", recunoaşte şi dr. Valentin Boldea.

Concluzia logică este că, până în momentul în care autorităţile se vor hotărî în parohia cui intră controlarea acestor localuri, gălăţenii care vor să se oprească la o bere şi un mic, trebuie să se bazeze pe buna-credinţă a proprietarilor de localuri.

De altfel, aceştia din urmă nu au aflat nici până la această dată că nu mai are cine să-i inspecteze.

"Din punct de vedere sanitar, pe noi ne controlează cei de la Transporturi, nu am avut treabă cu Sanepidul sau cu altă structură. Nu ştiu sigur dacă doar restaurantele de pe apă sau şi cele de pe Faleză sunt controlate de Inspecţia de la Transporturi", a declarat Maricel Bejenariu, administratorul de la Restaurantului Malnaş.

Deşi am încercat să obţinem un punct de vedere din partea Ministerului Transporturilor, reprezentanţii aceastei instituţii nu au dat curs cererii noastre.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite