Când, unde şi cum se face botezul ortodox

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slujba Botezului
Slujba Botezului

Deşi le este la îndemână să întrebe un preot despre obiceiurile ortodoxe în cazul acestui important eveniment din viaţa oricărei familii, mulţi gălăţeni preferă să facă după ureche sau să asculte de „sfaturile" vecinilor sau rudelor, care de multe ori nu au nicio legătură cu botezul.

Cine poate boteza?

Dreptul de a boteza îl are doar episcopul sau preotul. În lipsa acestora, poate boteza şi călugărul simplu sau diaconul, iar dacă copilul este pe moarte, acesta poate fi botezat de orice creştin, bărbat sau femeie, prin introducerea micuţului de trei ori în apă curată şi rostirea formulei sfinte a Botezului.

„Botezul este valid dacă se săvârşeşte „în numele Tatălului şi al Fiului şi al Sfântului Duh", prin întreita afundare a candidatului în apă sfinţită", ne-a declarat preotul Gabriel Molocea, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Unde se realizează botezul?

În pridvorul sau pronaosul bisericii. Canoanele bisericeşti opresc săvârşirea Botezului nu numai în case, ci chiar în paraclisele din casele particulare. Excepţie fac doar cazurile când există un pericol foarte mare pentru copil, cum ar fi înzăpeziri sau îmbolnăvirea acestuia, situaţie în care Botezul este permis în casă.

Când se realizează Botezul?

Dacă copilul este firav, şi există pericolul ca acesta să nu supravieţuiască, el poate fi botezat imediat după naştere. Dacă nu, Botezul se face, de obicei, la opt zile după naşterea copilului sau în orice zi de sărbătoare după Liturghie.

Cum se realizează Botezul?

Botezul propriu-zis se face în cadrul unei slujbe după ce s-au citit exorcismele, s-a sfinţit apa, s-a binecuvântat untdelemnul şi s-a uns cu el copilul. După Botez, noul creştin este uns cu Sfântul şi Marele Mir, apoi primeşte Sfânta Împărtăşanie.

Mama copilului trebuie să ştie că, după naştere, trebuie chemat preotul să i se citească, ei şi noului-născut, molitvele din prima zi şi a opta zi după naştere, când se pune numele copilului şi cea de la 40 de zile după naştere. În acest fel, mama poate participa la slujba Botezului.

Familia trebuie să se orienteze din timp asupra unui nume creştin, preluat dintre numele sfinţilor din calendarul ortodox.

Prin Botez se şterge păcatul strămoşesc şi toate celelalte păcate săvârşite până la acel moment, iar copilul devine creştin.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite