Campionul Gabi Paraschiv a fost primit ca un rege acasă, la Moreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mijlocaşul de 33 de ani al echipei lui Dorinel Munteanu, Gabi Paraschiv, e cel mai important om al micuţei urbe dâmboviţene unde peste doi ani vrea să se retragă şi să-şi deschidă un service auto. După un sezon epuizant, Gabi Paraschiv s-a refugiat acasă, la Moreni, o localitate cu 20.000 de suflete, situată la 30 de kilometri de Ploieşti.

Câştigarea titlului cu Oţelul este apogeul carierei lui Gabi Paraschiv, devenit campion al României la 33 de ani. „Nu mă gândeam niciodată că voi ajunge să scot un oraş întreg în stradă", dezvăluie fotbalistul, care la întoarcerea acasă a fost aşteptat de toţi prietenii din Moreni cu o surpriză uriaşă. „S-au strâns în curtea unui amic, mi-au făcut mai multe bannere şi m-au întâmpinat ca pe un campion", ne povesteşte Paraschiv, încă euforic după realizarea celei mai mari performanţe din carieră.

Prietenii din Moreni l-au întâmpinat cu un banner uriaş 



Drumul până la tricoul galben de campion n-a fost deloc unul lin, ci sinuos, plin de obstacole. „Au fost momente când am vrut să mă las, să renunţ la fotbal. În primele şase luni cu Dorinel antrenor, am avut două conflicte cu el şi n-am mai jucat o perioadă. Mi-a fost greu să merg mai departe", spune mijlocaşul. Soţia, Alexandra, fostă jurnalistă, i-a fost şi îi este cel mai mare sprijin. Acum este însărcinată cu al doilea copil al cuplului. Sara, fiica în vârstă de patru ani şi jumătate a lui Gabi, este „topită" după tatăl său. „Nu-i place la Galaţi, la bloc, şi de aceea ne vedem la o lună, la două. Mi-e greu şi mie, mă joc cu ea pe internet... Fac şi eu ce pot", spune Gabi.

image

Sara poartă cu mândrie tricoul de campion al tatălui său



Sara este deja obişnuită cu atmosfera de pe stadion, asta şi pentru că mama ei a dus‑o la teren de când avea câteva luni. „Ţipă la meciuri şi nu se mişcă din faţa televizorului când joacă tati. De la meciul cu Timişoara, la care a fost pe stadion, cântă întruna prin casă „Campionii, campionii", se amuză Alexandra.

Se roagă înainte de meciuri şi ţine post

Fotbalistul este un tip extrem de religios. „De la mama cred că am moştenit asta. Ea mergea în fiecare dumincă la slujbă", precizează fotbalistul, care şi-a tatuat pe piciorul drept o cruce. „Am avut mari probleme în viaţă. Mama a murit când aveam 27 de ani şi tata trei ani mai târziu. Am rămas singur cu Alexandra. Credinţa m-a ajutat mult. Ţin post în fiecare miercuri, pentru că meseria nu-mi permite să ţin şi vinerea, când poate am meci. Am multe cărţi de rugăciuni, citesc dimineaţa cum mă dau jos din pat, apoi după prânz alta şi seara. E un fel de ritual al meu. Nu mă rog niciodată să dau gol, ci doar pentru sănătate", ne-a povestit Paraschiv.

Strategia pentru titlu, făcută la restaurant

Gălăţenii au strâns rândurile în momentele în care poate alţii ar fi renunţat la luptă. „Nu ne luasem salariile de peste patru luni. Cu toate astea, nici măcar un jucător nu şi-a pus problema în vestiar să-şi depună memoriu, să devină liber", spune jucătorul, care povesteşte cum au depăşit campionii momentele grele din acest sezon: „Făcusem un ritual, după fiecare meci ieşeam toţi la un restau­rant în Galaţi. Stăteam trei-patru ore, apoi ne retrăgeam la casele noastre. Când am avut perioada aceea cu patru meciuri fără victorie am simţit că trebuie să facem ceva şi am decis să ieşim serile împreună, fără antrenor, să discutăm lejer. Aşa am reuşit să fim uniţi, să nu existe bisericuţe şi găşti în echipă. În plus, atacurile tuturor ne-au mobilizat şi ne-au înrăit. Nici nu ne mai trebuiau şedinţe, eram supermobilizaţi când auzeam că ne-a mai contestat cineva".

La 33  de ani, Gabi Paraschiv şi-a făcut planurile pentru finalul carierei. „Mai vreau să joc doi ani, cât mai am contract cu Oţelul, apoi ori voi deveni manager, ori mă voi ocupa de afaceri", susţine acesta. „Am discutat cu Alexandra şi am decis să încercăm să facem ceva legat de auto, o staţie ITP, un service, o spălătorie, ceva de genul acesta aici, în Moreni. Nu vrem să ne îmbogăţim, ci pur si simplu să trăim liniştiţi", explică Gabi.

Nu aleargă după bani

„Para" spune că n-a fost niciodată în topul celor mai bine plătiţi jucători de la Oţelul: „Nu sunt în primii trei ca salariu. Am o maşină care face 15.000 de euro. E un jeep, din 2002 şi are peste o sută de mii de kilometri la bord", dezvăluie jucătorul, care acum doi ani a solicitat conducerii clubului să i se micşoreze salariul, caz unic în istoria fotbalului românesc.

„Nu jucasem foarte bine şi venise şi criza. Eu mă ghidez în viaţă după ultimele cuvinte ale mamei mele. Ea mi-a spus să nu alerg niciodată după bani că nu o să am parte de ei. De aia nici nu sunt disperat după câştiguri fabuloase. Nu vreau să mor singur la 80 de ani într-o cameră a unui palat cu 15 încăperi, să am bani şi să n-am ce să fac cu ei", a dezvăluit fotbalistul care are acum un salariu de 80.000 de euro pe sezon.

Şi-au scris numele în chineză pe pereţi

image



Locuinţa lui Paraschiv este construită pe scheletul casei părinteşti, fiind amenajată de soţia sa. „Ea a făcut tot ce înseamnă amenajări interioare şi tot ea a ţinut ca pereţii să fie portocaliu cu alb în living. La fel şi ideea de feng-shui", precizează Gabi. Soţii Paraschiv au înscripţionat pe pereţi numele lor în chineză. „Am o prietenă studentă la Arte Plastice. Ea a venit şi mi-a pictat pereţii. Literele mi le-a indicat un amic, chinez, care locuieşte aici, în Moreni", explică Alexandra.

Gabriel Ioan Paraschiv

Născut: 27.03.1978, Moreni
Înălţime/greutate: 1,88 m/80 kg
Post: mijlocaş central

Carieră:

1998-01 Chindia Târgovişte (Liga a II-a) 18/2
2001-02 Petrolul (Liga I) 11/1
2002-03 Petrolul (Liga a II-a) 16/1
2003-04 Oltul Sf. Gheorghe (Liga a II-a) 5/0
2004-06 Petrolul (Liga a II-a) 36/10
2005-11: Oţelul (Liga I) 155/35
Total Liga I: 165 meciuri / 36 goluri

Echipa naţională:

România - Letonia 1-0
Total: 1 meci / 0 goluri

"Nimeni n-o să-şi aducă aminte peste câţiva ani că în etapa X am câştigat pentru că arbitrul a luat o decizie favorabilă nouă, ci o să-şi aducă aminte că Oţelul a fost campioană.

"Prima de campionat e 100.000 de euro, dar suma e impozabilă şi rămânem cu vreo 80.000."

"Nici dacă facem o selecţionată  cu jucători de la toate echipele din ţară, nu cred că am reuşi mare lucru în Liga Campionilor. Îmi doresc o grupă cu Real, Milan şi Ajax."
Gabi Paraschiv
mijlocaş Oţelul

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite