Galaţi: Campion absolut la radiotelegrafie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Campion absolut la radiotelegrafie
Galaţi: Campion absolut la radiotelegrafie

Gălăţeanul este cel mai rapid român la recepţionarea şi scrierea alfabetului Morse. Din 1991 şi până în prezent este campionul naţional en titre pe acest segment al radioamatorismului, dar nu a fost campionat european sau mondial la care să obţină mai puţin de locul doi.

Recepţionează şi scrie foarte repede semnalele primite în sistemul Morse, dar şi transmite la viteze mari alfabetul în acest sistem de comunicare.

 În momentul de faţă există doar două persoane pe planetă care îl pot bate la radiotelegrafie pe Cristi Covrig. Este vorba de doi belaruşi, care nu concurează decât cu propriile recorduri.

Tânărul gălăţean este subcomisar de Poliţie, fiind în prezent şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Transporturi Galaţi, dar colegii şi prietenii îl cunosc mai mult prin prisma pasiunii sale: radiotelegrafia.

Rezultatele sale nu mai au nevoie de nici un comentariu. Începând din 1991 când a început să concureze, Cristi Covrig a câştigat toate campionatele naţionale la radiotelegrafie. Mai mult decât atât, a obţinut cel puţin locul doi la campionatele europene şi mondiale, excepţie făcând doar anul trecut când a ocupat locul patru la Campionatul European din Italia.

Pasiunea nu este suficientă

Subcomisarul de Poliţie consideră că pentru a fi bun pe acest segment al radioamatorismului, îţi trebuie şi puţină ureche muzicală. „Eu cred că am ureche muzicală. Am urmat şi nişte cursuri de chitară, dar soţia mi-a spus să o las mai moale cu zdrăngăneala”, ne spune amuzat Cristi Covrig.

Exersează acasă pe calculator şi s-a obişnuit cu un manipulator (obiect prin care se transmite semnalul Morse n.r.). Mulţi ar crede că telegrafia este un lucru banal, ce presupune să baţi din degete la o maşină mai repede decât adversarii, lucru cât se poate de neadevărat. Periodic, sunt organizate cantonamente, unde campionii la radiotelegrafie sunt testaţi şi evaluaţi.

Doreşte să-şi confirme valoarea

Fiecare radioamator are un indicativ, prin intermediul căruia poţi comunica oriunde în lume. Gălăţeanul Cristi Covrig este unul dintre puţinii radioamatori care nu îl folosesc pentru că nu îl interesează partea de emisie-recepţie, ci doar cea legată de telegrafie.

În acest sector este şi gonometria, ce presupune deplasarea în teren pentru a localiza un obiectiv pornind de la trei surse de recepţie. Practic, concurenţii se transformă în nişte gps-uri ambulante iar câştigătorul se detaşează dintre cei care reuşesc să găsească primii locaţia cerută.

 „Secretul este să urmăreşti prima sursă de recepţie şi apoi să le cauţi pe celelalte pentru că fiecare emite un puls, un semnal iar dacă te apuci să te iei după toate semnale, nu ajungi nicăieri”, ne explică Cristi Covrig.

În perioada 11-15 septembrie 2009 se va desfăşura în Bulgaria un nou campionat mondial de radiotelegrafie iar subcomisarul de Poliţie se duce motivat să confirme titlul de vicecampion mondial obţinut la precedenta competiţie.

Cum ai trecut de la pasiunea pentru radiotelegrafie la competiţii europene şi mondiale?

Pasiunea o am de la tatăl meu. A fost radioamator din perioada când a fost în armată. Aveam 7-8 ani când l-am văzut că lucra la aparate. M-a îndrumat să mă duc la Casa Pionierilor din Galaţi pentru radioamatorism. Am învăţat imediat alfabetul Morse iar profesorul mi-a spus că am valenţe pentru partea competiţională. Asta este esenţa în radiotelegrafie: să-ţi meargă urechea şi pixul.

Cât din ceea ce faci tu este hoby şi cât este interes material?

Pot spune că a pornit ca un hoby, dar acum nu mai este aşa. Am avut mult de câştigat cu telegrafia. Eu sunt legitimat acum la Petrolul Ploieşti din 1998 şi primesc o indemnizaţie lunară de 300 de lei. Nu primesc banii degeaba, ci pentru că aduc constant medalii. Clubul primeşte alocaţii bugetare de la Ministerul Tineretului pentru asta. În 2003 am primit 50 de milioane de lei pentru titlul de vicecampion mondial, precum şi o diferenţă destul de mare de bani din ce a primit clubul de la Ministerul Tineretului. Mi-a prins bine pentru că făcusem un împrumut la bancă şi cu banii am achitat o parte din el.

Ce îi place:

Mi-au plăcut întotdeuna oamenii. Consider că socializarea este extrem de importantă. Acesta este motivul pentru care îmi place să lucrez pe teren. Nu sunt genul introvertit. Îmi place să fiu în centrul atenţiei.

Ce nu-i place:

Nu îmi plac prostia, încăpăţânarea şi incompetenţa. Vorbesc şi de şefi, şi de subalterni, dar nu neaparat din Poliţie.


Profil

Născut: 10.10.1976
Stare civilă: căsătorit, are un copil
Studii: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite