Campioană gălăţeană, imobilizată într-un scaun cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Puţanu. Foto: Corina Misăilă
Alina Puţanu. Foto: Corina Misăilă

Gălăţeanca Alina Puţanu este vicecampionă mondială la powerlifting, în competiţia de haltere din poziţia culcat pe spate destinată persoanelor cu handicap fizic. Tânăra de 22 de ani nu a putut merge niciodată deoarece suferă de o boală care i-a afectat dezvoltarea picioarelor. La patru ani, medicii au vrut să-i amputeze piciorul stâng

Problemele Alinei au apărut la naştere. În iunie 1989 au venit pe lume două fetiţe gemene, dar din păcate una din ele a fost diagnosticată cu artrogripoză la piciorul stâng. La patru ani a fost operată, dar din neatenţia unei asistente, care a strâns prea tare ghipsul, a făcut hemoragie internă şi totul s-a năruit.

Au vrut să-i taie piciorul

De atunci toţi doctorii i-au spus că nu se mai poate face nimic şi ca ar fi mai bine să se resemneze. Cu toate acestea, a luptat cu boala în fiecare zi. Nu a clacat, chiar dacă mulţi se aşteptau să o facă.

Eu m-am născut prima, iar sora mea la o diferenţă de 45 de minute. Ea este perfect sănătoasă, însă eu nu-mi pot folosi picioarele. S-a spus că nu am avut suficient loc să mă dezvolt, deşi am fost în placente diferite. Medicii au vrut să-mi amputeze piciorul stâng, dar tata a refuzat", povesteşte tânăra sportivă.

Vicecampioană mondială

Alina a demonstrat că sportul poate fi practicat şi de persoane cu dizabilităţi. În urmă cu şapte ani s-a înscris la Asociaţia Sporting Club din Galaţi, locul unde a descoperit pasiunea pentru power-lifting (ridicarea halterelor din poziţia culcat).

Sportul m-a ajutat să dau un sens vieţii mele. Am mers la diferite competiţii sportive unde am reuşit să obţin medalii, cum ar fi: aur şi argint la atletism, bronz la baschet în fotoliu rulant. Dar cel mai tare mi-a cucerit inima powerlifting-ul", povesteşte Alina Puţanu

Citeşte amănunte în săptămânalul ADS, apărut joi, 7 iulie. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş,  la preţul unic de 1,4 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite