Campanie "Adevărul de Seară": Hai să salvăm istoria oraşului Galaţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre construcţiile-monument istoric ale urbei noastre sunt în paragină sau vandalizate de chiriaşii ţigani. Cele mai reprezentative construcţii lăsate în ruină sunt în centrul istoric al oraşului.

Tot mai puţine sunt clădirile care încă amintesc imaginea şi atmosfera Galaţiului de altă dată.

Treptat, le-au luat locul construcţii cu o arhitectură îndoielnică, care desăvârşesc prostul gust arhitectonic.

CITIŢI ŞI:

Salvaţi Palatul Simion Gheorghiu, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Galaţi

Clădiri monument-istoric ce amintesc de parfumul târgului de altădată: Casa Balş a fost clădită de meşteri levantini

Conac boieresc, bântuit de fantome

Monument istoric incendiat de un chiriaş în repetate rânduri. Chiriaşul va fi evacuat

Salvaţi istoria Galaţiului: Fostul Consulat German, în ruină

Alte imobile cu valoare istorică, care au supravieţuit miraculos, sunt supuse degradării, preluate abuziv sau refăcute superficial.

Istorie în ruină

Una dintre cele mai valoroase clădiri din punct de vedere arhitectonic a fost Palatul „Simon Gheorghiu", situat pe strada Domnească nr. 24, menţionat pe lista monumentelor istorice din anul 2004.

Respectivul imobil este de 10 ani într-o stare deplorabilă, iar la primul cutremur se va prăbuşi cu siguranţă.

Pe strada Domnească se află o altă casă de patrimoniu, aparţinând familiei moldovene Balş, din Iaşi. Clădirea se regăseşte pe lista monumentelor istorice ale Galaţiului ( GL-II-m-B-03023), fiind construită pe la mijlocul secolului al- XIX-lea.

image

Imobilul respectiv a găzduit o vreme îndelungată celebrul restaurant „Bulevard". În prezent, clădirea şi-a pierdut aspectul original, iar tâmplăria din lemn a fost înlocuită cu termopan care distonează cu aerul de epocă.

O altă casă într-o stare deplorabilă este situată la intersecţia străzilor Dogăriei şi Moruzzi, care a apartinut avocatului Ştefan H. Ştefan, fost primar al Galaţiului.

image

De ani buni, imobilul este locuit de ţigani, fiind transformat într-un focar de infecţie.

O arhitectură deosebită are şi casa care se găseşte lângă Parcul Eminescu şi fostul cinematograf Popular (actualul club Zodiar). Conform istoricului Ion Caşu, imobilul aparţinut lui George Fernic, întemeietorul Şantierului Naval, care mai târziu l-a vândut unui boier pe nume Miron.

Demne de menţionat sunt şi casele situate pe străzile Fraternităţii nr.9 ( lângă restaurantul Continental), strada Culturii nr. 7, Bălcescu nr.17 , Alexandu Ioan Cuza nr.62, Domnească nr.83, Traian 208, Mihai Eminescu nr.8, Traian nr. 112, Tecuci nr.132 , Tecuci nr.91 şi Universităţii nr.5.

Parfumul „târgului de altădată" este regretat şi de istoricul gălăţean Ion Caşu: „Înainte de 1950, casele din zona veche a oraşului erau foarte frumoase. În timp, multe dintre acestea au fost ocupate de familii nevoiaşe şi romi. Astăzi ele se află în paragină. Mare păcat că nu se face nimic pentru salvarea lor".

În asentimentul istoricului şi a nenumăraţi gălăţeni Adevărul de Seară şi-a propus să lanseze un veritabil SOS pe această temă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite