Căminul „ucigaş“ era perfect în acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea din care s-a desprins o bucată de tencuială, zdrobindu-i capul unei femei, e în stare bună, conform expertizei de acum două luni. O femeie a intrat în comă după ce a fost lovită de o bucată din faţada unui cămin al Liceului Metalurgic. Persoana care a întocmit cartea tehnică riscă să fie pusă sub acuzare.

Ancheta privind accidentul produs în Galaţi, la 21 decembrie 2010, când Loredana Jalbă (30 de ani) a ajuns la spital în comă după ce o bucată din faţada unei clădiri i-a căzut în cap, a intrat în etapa primelor concluzii. După ce Primăria, proprietara clădirii, şi Liceul Metalurgic, administratorul imobilului, şi-au pasat una alteia răspunderea, a fost descoperit şi un „ţap ispăşitor". Este vorba despre Marilena Puhăcel, funcţionară la Direcţia Patrimoniu din cadrul Primăriei.

Aceasta a semnat în numele municipalităţii, în urmă cu doar două luni, Cartea tehnică a Căminului B, aferent Liceului Metalurgic din Galaţi, în care se specifica faptul că imobilul se află într-o stare foarte bună şi nu există riscuri de accidente. „Principalele elemente ale structurii de rezistenţă (stâlpi, grinzi, planşee), cât şi zidurile interioare şi exterioare au avut (n.r. - în cei 44 de ani de la construcţia căminului) o comportare bună, structura de rezistenţă neprezentând degradări. De asemenea, şi zidurile neportante s-au comportat satisfăcător, neapărând avarii grave care să pună sub semnul întrebării rezistenţa şi stabilitatea construcţiei", se arată în raportul amintit.

Victima va rămâne cu sechele grave

Din păcate, toate aceste constatări au fost contrazise de accidentul din 21 decembrie, în care Loredana Jalbă a suferit traumatisme grave după ce o bucată de zid desprinsă din faţadă i-a căzut în cap. Femeia şi-a revenit miraculos după 13 zile de comă, când medicii au fost la un pas să o deconecteze de la aparatele care o menţineau artificial în viaţă, însă se pare că va rămâne cu sechele grave.

În afara Marilenei Puhăcel, care se află în concediu, nicio altă instituţie implicată nu este trasă la răspundere. Asta, poate, şi din cauză că statutul clădirii este incert. Căminul se află în proprietatea Consiliului local, dar a fost trecut în administrarea Liceului Metalurgic printr-un protocol semnat în urmă cu doi ani. Cu toate acestea, clădirea este folosită de Primărie ca bloc de locuinţe sociale.

Lanţul vinovaţilor

Există şi alte opinii cu privire la responsabilitatea pentru producerea accidentului. „Oare ochiul de expert al celor care au făcut această Carte tehnică sau al celor care au văzut lucrurile la faţa locului nu a constatat crăpăturile de la acele uscătoare improvizate la căminul B?", se întreabă retoric progesorul Ionel Hăulică fostul director al liceului.

Liliana Enache, contabila-şefă a Centrului financiar de la Liceul Metalurgic, spune că vina pentru această tragedie o au în egală măsură cei care administrează liceul, Primăria, Inspectoratul Şcolar şi locatarii căminului: „Până în 2009, chiriaşii aveau obligaţia, conform contractelor de închiriere, să repare sau să înlocuiască elementele de construcţii şi instalaţii deteriorate ca urmare a folosirii necorespunzătoare. În contractele din 2010, acest punct a fost scos. Motivul? Mă depăşeşte."

Chiriașii riscă evacuarea

Mirela Onişoru, directoarea Liceului Metalurgic, cere Primăriei să facă tot posibilul pentru evacuarea chiriaşilor. Ea solicită repararea clădirii și reintroducerea în circuitul educaţional prin transformarea acesteia în cămin şcolar.

"Oare ochiul de expert al celor care au făcut această carte tehnică sau al celor care au văzut lucrurile la faţa locului nu a constatat crăpăturile de la acele uscătoare (...)?"
Ionel Hăulică fostul director al Liceului Metalurgic Galaţi


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite