Caloriferele reci din şcolile gălăţene au îmbolnăvit zeci de profesori şi sute de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de copii răciţi şi zeci de profesori care nu pot să mai vină la ore din cauza frigului, cam acesta este bilanţul disputelor politice dintre cei care ar trebui să asigure agentul termic în şcoli

Aproape toate unităţile şcolare din Galaţi care lucrează cu elevii în frig (90 la număr!) au raportat până acum profesori răciţi sau care au deja simptomele unor răceli.

„Am avut doi profesori care nu au putut să vină nici luni şi nici marţi la şcoală. Au fost răpuşi de viroze. Din fericire, am vorbit cu ei şi sunt dispuşi ca de mâine (n.r. - astăzi) să vină la şcoală", spune directorul Şcolii 33 din Galaţi, Constantin Rotaru.

Acesta a ţinut să adauge că în şcoală sunt zeci de copii răciţi, pe care profesorii sunt nevoiţi să-i trimită acasă pentru a nu-i îmbolnăvi şi pe cei cât de cât sănătoşi. De astăzi, copiii vor fi chemaţi la şcoală de la ora 9.00, pentru a prinde temperaturile mai ridicate care se înregistrează în cursul zilei.

Şi la Colegiul Naţional Mihail Kogălniceanu (CNMK) situaţia este alarmantă! Peste 50 de elevi nu au venit ieri la şcoală din cauza răcelilor. Cei care au ajuns totuşi la cursuri şi-au luat pe ei câte două sau trei pulovere şi s-au înarmat cu multă răbdare.

„Sunt puţin răcit, dar nu pot să lipsesc de la ore, pierd materie importantă, mai ales în preajma tezelor. Cum ajung acasă beau ceaiuri şi stau în pat, învelit, pentru că nici acasă n-am căldură", spune Florin Roşu, un tânăr elev de la CNMK.

„Este foarte frig, mai ales dimineaţa. Am ajuns ca în prima pauză să alergăm în jurul catedrei sau să stăm minute în şir îmbrăţişaţi pentru a ne încălzi. Mai greu este pentru profesori, care nu prea au ce sa facă pentru a se încălzi", spune Anamaria Berdilă, elevă în clasa a zecea la prestigiosul colegiu gălăţean. De altfel, primul lucru pe care-l spun profesorii care intră la ore este invariabil „Brrr, ce frig este la voi în sală!".

image

Şi aici, un profesor de geografie - Tatiana Saulea, care este şi inspector şcolar - a fost „lovit" în plin de gripă! Aceasta a fost nevoită ieri să se învoiască şi să meargă acasă pentru a se trata.

„Avem şi mulţi profesori care stau cu batiste la nas, dar care nu au plecat acasă şi se tratează la şcoală", spune psihologul şcolar al liceului, Mioara Boca Zamfir care îşi aminteşte cu groază de momentul de ieri dimineaţă când a încercat să semneze condica de prezenţă, dar muşchii mâinii nu răspundeau la comenzi din cauza frigului.

„Nu putem să întrerupe cursurile pentru că nu avem încă aprobarea de la Inspectoratul Şcolar. De asemenea, nici nu reducem durata orelor de curs pentru că nu rezolvăm nimic, elevii tot vin la şcoală şi stau în frig", spune la rândul lui directorul liceului, Ioan Sava.

Întrucât condiţiile de muncă nu permit desfăşurarea normală a activităţii, sindicatele din educaţie ameninţă şi ele că vor întrerupe cursurile fără a recupera orele pierdute.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite