Culmea urbanismului/ Spaţiile verzi din zona centrală a Galaţiului sunt transformate în parcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile gălăţene au devastat o bună parte din tot mai puţinul spaţiu verde de pe Strada Brăilei, din Ţiglina 1, pentru extinderea unor parcări. Carmen Sandu, directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului, susţine că nu a emis nicio autorizaţie în acest sens.

În timp ce Uniunea Europeană se arată preocupată de faptul că municipiul Galaţi se numără printre oraşele cele mai poluate din România, edilii urbei mai distrug niscaiva spaţii verzi. Se întâmplă în zona blocurilor A, din Ţiglina 1, nu departe de sediul Agenţiei de Mediu.

Fără autorizaţie

Angajaţii Serviciului Ecosal, care lucrează la extinderea parcării, au distrus o bună parte din spaţiul verde. La prima vedere intenţia nu pare deloc una rea. Este cunoscut faptul că, la ora actuală, locurile de parcare reprezintă o problemă în Galaţi şi în mod special în această zonă.

Totuşi, un oraş cu pretenţii europene ar fi putut să găsească şi alte soluţii pentru amenajarea de parcări! De pildă, construirea unor parcări supra sau subterane.

Foarte grav este că nu s-a solicitat autorizaţie de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi (ARPM), aşa cum ar fi fost obligatoriu, conform Legii.

image

Nu am primit nicio notificare cu privire la acele construcţii de pe spaţiul verde. Nu am dat nicio autorizaţie", ne-a declarat Carmen Sandu, director ARPM.

Pentru a desluşi „misterul" am luat legătura cu Ion Ion Ionescu, directorul Ecosal, serviciul care execută lucrările.„Aceste parcări au fost construite prost de la bun început. Prin această modificare vom mai face loc unor parcări".

Întrebat de autorizaţie de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului, directorul Ecosal ne-a declarat: „Nu e problema mea asta. Eu trebuie să execut lucrarea".

Mai multe am aflat de la viceprimarul Nicuşor Ciumacenco. „Înainte aveau forma de trapez, maşinile rămâneau cu partea din spate pe carosabil şi blocau circulaţia. Acum le facem sub formă de paralelogram. S-a muşcat un pic din spaţiul verde, dar scopul este bun. Nu am cerut, deocamdată, autorizaţie de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Pentru a linişti populaţia oraşului, promit că mă voi ocupa personal să construim mai multe locuri de joacă şi spaţii verzi în oraşul nostru", a spus Ciumacenco.

image

Fără registru de evidenţă a spaţiilor verzi

Galaţiul are în prezent 2,8 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, adică la jumătate faţă de 1990 şi cu mult sub normele impuse de UE, care prevede 22 de metri pătraţi pe locuitor! Mai grav este că această cifră este doar o estimare, deoarece municipalitatea nici măcar nu ştie cât spaţiu verde există în Galaţi.

Asta pentru că de ani buni autorităţile nu s-au sinchisit să elaboreze registrul local al spaţiilor verzi, dar în schimb au permis „defrişarea" zonelor cu verdeaţă.

Primăria Galaţi va şti abia peste doi ani de zile în cât spaţiu verde se „lăfăie" gălăţenii. Şi asta pentru că firmele care au câştigat licitaţia pentru întocmirea registrului local al zonelor verzi au doi ani de zile la dispoziţie pentru asta.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite