Galaţi: Bucătăreasa de la "Hazard" ne dezvăluie tainele unei pastrame delicioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Bucătăreasa de la "Hazard" ne dezvăluie tainele unei pastrame delicioase
Galaţi: Bucătăreasa de la "Hazard" ne dezvăluie tainele unei pastrame delicioase

Şefa bucătăriei de la Restaurantul Hazard îi face pe clienţi să-şi lingă degetele. Mariana Drăguş este bucătăreasă şefă de aproape 11 ani şi se pricepe să prepare câteva sute de reţete. De multe ori îi priveşte pe furiş pe clienţi ca să vadă dacă sunt mulţumiţi de calitatea preparatelor ei. Când aceştia strâmbă din nas, Mariana suferă.

Privind în urmă, bucătăreasa îşi aduce aminte că a făcut pentru prima dată mâncare la 13 ani. Acum, după atâţia ani de când practică această meserie, Mariana Drăguş poate spune că este o profesionistă. De comun acord cu şeful ei, stabileşte meniurile în funcţie de sezon.

Acum, pentru că este sezonul mustului şi al produselor de toamnă, le propun clienţilor o reţetă care are la bază carnea de oaie”, spune Mariana şi, pentru a ne convinge, cât ai clipi, trece la treabă. Concentrată, aşează carnea deja pregătită pe o plită şi începe să o învârtă într-un mod al cărei rost numai ea îl ştie.  “Trebuie să vă spun că, înainte, am pus carnea la macerat cu condimente. Cam cu 48 de ore înainte de preparare. Am gustat-o personal, din 12, în 12 ore, ca să văd cum evoluează. Pot să vă spun şi ce pun în baiţ: ardei roşu tocat mărunt, cimbru, usturoi şi vin alb. Toate în cantităţi numai de mine ştiute”, spune Mariana.

La Hazard, pastrama se mănâncă numai caldă şi, de obicei "în sânge". “Dacă nu o găseşte  în vitrina încălzită, clientul  poate comanda pastrama. O facem în maximum zece minute, adică exact cât mănâncă el ciorba”, ne-a explicat Mariana.  Pastrama se mănâncă de obicei cu mămăliguţă, usturoi şi must înnăsprit. Este doar una dintre sutele de bucate pe care Mariana se pricepe să le prepare foarte bine. Ştie să facă şi mâncare ardelenească, cum ar fi deliciosul papricaş de pui sau de porc, dar şi sarmale moldoveneşti. 

Ingredientul principal: mult suflet

Mariana este o fire sensibilă. “Dacă oamenii sunt nemulţumiţi, îmi pare tare rău, şi asta deoarece pun foarte mult suflet în ceea ce fac”, mărturiseşte şefa bucătăriei de la Hazard. Patronul s-a obişnuit cu sensibilitatea ei şi s-a convins că rarele reclamaţii sunt ale unor clienţi care o fac pe interesanţii. “Eu ştiu că Mariana găteşte foarte bine. De aceea am şi ales-o în urma unei selecţii riguroase”, spune Mugurel Istrate, patronul de la Hazard. 

Mariana este necăsătorită şi are o fiică de şapte ani care deja se bagă în treburile din bucătărie. “O încurajez şi o ajut ori de câte ori are nevoie. Vreau să-mi calce pe urme, căci o meserie ca a mea înseamnă un viitor asigurat”, consideră bucătăreasa şefă Mariana Drăguş.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite