ABUZ La Galaţi, "Cornul şi laptele" au fost transformat, ilegal, în "Brânza şi napolitana"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul guvernamental a ajuns de râsul... câinilor! Foto: Cosmin Costache
Programul guvernamental a ajuns de râsul... câinilor! Foto: Cosmin Costache

Cele mai multe şcoli din mediul rural nu au mai primit lapte şi corn de luni întregi, copiii fiind îndopaţi cu brânză topită şi napolitane. Sătui, copiii aruncă cutiile cu brânză topită câinilor din curtea şcolii.

Copiii din şcolile gălăţene primesc zilnic produse alternative, cum ar fi brânză topită sau iaurt - la capitolul lactate - şi napolitane sau biscuiţi - la produse de panificaţie.

Dacă piticii de grădiniţă sau cei din ciclul primar încă se mai bucură la vederea napolitanelor sau a brânzei topite (o combinaţie deloc fericită între dulce şi sărat!), cei din ciclul gimnazial strâmbă din nas aproape zilnic când primesc aceste produse.

„M-am săturat de brânza asta, nu prea mai are gust, ori m-am obişnuit eu cu ea! În plus, de câteva ori m-a durut foarte tare burta după ce am mâncat-o", spune un tânăr elev în clasa a opta la Şcoala Gimnazială din Vânători.

Cei mai mulţi elevi de gimnaziu din mediul rural iau aceste produse acasă şi le dau fie părinţilor, fie animalelor din curte. Acolo unde nimeni nu este interesat de ele, profesorii le adună şi le duc oamenilor săraci din localitate.

„Am reclamat de mai multe ori de la începutul anului şcolar că nu primim produsele principale ale programului, dar nimeni nu ne-a auzit. Anul trecut ne-au mai «scăpat» de câteva ori cornuri şi iaurt, dar anul acesta n-am primit deloc astfel de produse", spune directoarea Şcolii din Vânători, Costela Gavrilă.

La Tecuci există chiar directori care sunt hotărâţi să refuze să mai primească produse alternative. „Ne-am săturat de brânză topită şi napolitane, e plină curtea cu astfel de produse. S-au săturat până şi câinii de ele. Eram ferm hotărât să le refuz produsele, dar de câteva zile am văzut că au adus nişte biscuţi care chiar sunt mâncaţi de copii, aşa că voi mai aştepta puţin", spune la rândul lui directorul Şcolii nr. 1 din Tecuci, Constantin Ţucaş.

Firma care asigură programul guvernamental „Cornul şi laptele" la Galaţi - Risk Com SRL Brăila, este aceeaşi de câţiva ani de zile, în ciuda faptului că au fost reclamate numeroase nereguli. Potrivit contractului încheiat de Consiliul Judeţului cu această firmă, produsele alternative ar trebui să reprezinte maxim 30% din totalul produselor distribuite pe parcursul întregului an şcolar. Mai mult, acestea trebuie distribuite doar în cazuri de forţă majoră, cum ar drumuri blocate sau calamităţi naturale.

Dacă reprezentanţii firmei Risk Com SRL Brăila nu au putut fi contactaţi pentru a explica situaţia, cei ai Consiliului Judeţului au promis că vor analiza situaţia şi vor lua măsurile ce se impun.

Statul plăteşte anual peste două milioane de euro pentru a asigura celor 65.000 de copii din Galaţi programul „Cornul şi laptele".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite