Galaţi: Păsări din lemn, origami şi mii de crizanteme la Grădina Botanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Păsări din lemn, origami şi mii de crizanteme la Grădina Botanică
Galaţi: Păsări din lemn, origami şi mii de crizanteme la Grădina Botanică

Cea de-a VII-a ediţie a expoziţiei „Crizantema - regina toamnei” a debutat, ieri, la Galaţi, pe o vreme cum nu se poate mai frumoasă. Expozanţi mulţi şi în acest an, vizitatori aşijderea.

CITEŞTE ŞI:

La loc de cinste printre cei 19 expozanţi, se află aranjamentul realizat de specialiştii Muzeului de Ştiinţele Naturii din Galaţi. Dacă anul trecut, “grădina” a fost realizată din fructe şi crizanteme, anul acesta aranjamentul conceput de conservatorul Sultana Arsene a îmbinat armonios legumele cu crizantemele.

Am încercat să scoatem în evidenţă belşugul şi frumuseţea. Am amestecat tufănici (n.r. - tufe de crizanteme) cu ardei, varză, roşii, conopidă, usturoi sau ridichi”, povesteşte şefa secţiei Grădină Botanică, Tudoriţa Irimia. Am numărat şi soiurile de crizanteme prezentate în aranjamentul realizat de Grădina Botanică: nu mai puţin de 26, dar specialiştii spun că există peste 35.

Origami printre crizanteme

Chiar dacă cei mai mulţi expozanţi aveau ca obiect de activitate cultivarea crizantemelor, au fost şi câţiva care n-au avut nicio legătură cu expoziţia. Printre ei, un puşti de nouă ani, care a venit în faţa publicului gălăţean cu o expoziţie de origami. Dorian Hubati se numeşte şi este elev la Şcoala Gimnazială Petru Rareş din Galaţi.

“În urmă cu un an, am văzut nişte filmuleţe şi am rămas impresionat. Am început să pliez şi eu hârtii până când mi-au ieşit tot felul de figurine. Acum, am o grămadă de cocori, identi cu cei specifici tradiţiei japoneze”, povesteşte copilul. Dorian confecţionează animăluţe şi steluţe din hârtie peste tot, şi ori de câte ori are un minut liber. De pe urma expoziţiei de la Grădina Botanică, Dorian a câştigat şi primii lui bani: 1,50 lei pentru un cocor din hârtie!

Păsări din lemn, la Grădina Botanică

Printre crizantemele de la Grădina Botanică, şi-a făcut loc şi un meşter popular unic în România. Gheorghe Toader vine de la Tulcea şi a adus cu el o parte dintre sculpturile sale din lemn reprezentând păsări din Delta Dunării. “Pasiunea mea mi-a adus şi ceva bani, dar în primul rând sunt mulţumit că pot să încânt privirea iubitorilor de frumos”, ne-a mărturisit artistul.

Printre lucrările lui, puteţi regăsi un stârc cenuşiu, pe care artistul cere 50 de lei, o lucrare intitulată “Convieţuire”, în care se regăsesc mai multe specii de păsări, pentru care trebuie să plătiţi 50 de lei, dar şi lucrări mici, ale căror preţuri variază între 10 şi 20 de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite