Birocraţia lasă fără medic de familie 1.200 de suflete din comuna gălăţeană Rădeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctoriţa care a încercat ultima dată să ocupe postul vacant şi-a făcut bagajele după ce a fost nevoită să cheltuiască mai mulţi bani decât câştiga. Nou-născuţii, copiii cu vârstă şcolară, dar şi bătrânii au foarte mari probleme din cauză că nu figurează la niciun medic de familie.

Aflată în extremitatea nordică a judeţului Galaţi, la mai bine de 100 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, comuna Rădeşti nu are niciun medic de familie de mai bine de un an.

Tot satul are de suferit de pe urma acestui lucru! Cei 160 de şcolari şi cei 60 de pitici de grădiniţă n-au fost triaţi medical la începutul anului şcolar, aşa că se pot îmbolnăvi unii de la alţii.

Cel mai greu este cu nou-născuţii şi cu copiii cu vârste de până la trei ani, care nu au fost vaccinaţi. Nici bătrânii nu o duc mai bine! Ei au uitat de medicamente mai ieftine pentru că nu are cine să le elibereze reţete compensate.

Ce s-a întâmplat de fapt? Medicul din Rădeşti s-a mutat de mai bine de un an într-o altă comună, lăsând vacant postul. De atunci, primarul localităţii, Ioan Porumb se chinuieşte să-i găsească un înlocuitor.

A încercat în urmă cu câteva luni să vină un alt medic, dar a plecat după ce a văzut că a cheltuit mai mulţi bani decât a câştigat. I-a trimis primarului şi o scrisoare "de adio", prin care-l informează că nu mai poate continua.

"Domnule primar, am cântărit bine situaţia şi doresc să vă spun că renunţ complet la posibilitatea de a lucra la Rădeşti. Medicul care ar putea fi dispus să vină să lucreze acolo ar trebui să fie foarte puternic în faţa acestui sistem birocratic, să aibă forţa de a alerga pe la atâtea birouri, să aibă disponibilitatea de a investi mulţi bani", i-a transmis doctoriţa Daniela Roşu.

Primarul Ioan Porumb a încercat să-i creeze cât mai multe facilităţi, asigurându-i de la femeie de serviciu şi până la o chirie modică de 10 lei pe lună, pentru cabinet. Şi asta doar pentru că funcţionarii Casei de Asigurări i-au transmis primarului că nu are voie să încheie cu medicul contract de comodat, ci contract de închiriere.

"Mi-a ajuns durerea la os, nu ştiu ce să mai fac! Sunt conştient că nu sunt medici, dar nici să laşi o comună cu peste 1.200 de locuitori fără asistenţă medicală nu se poate", se plânge edilul din Rădeşti, Ioan Porumb.

O vreme, oamenii din comună au încercat să meargă la medicul din comuna vecină Bălăbăneşti, dar nici acesta n-a vrut să-i mai primească pentru că risca să fie penalizat pentru depăşirea numărului legal de pacienţi înscrişi pe lista sa de capitaţie.

În cazul în care localnicii din Rădeşti au nevoie de o ambulanţă, aceasta trebuie să ajungă tocmai de la Bereşti, adică de la 17 km depărtare. În ultimele zile, s-au înregistrat trei cazuri de decese la care ambulanţa a ajuns prea târziu.

"Oamenii poate mai aveau zile dacă exista un medic în comună", spune Cătălin Porumb, profesor la Şcoala din Rădeşti.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite