Bijuterii din chihlimbar, expuse la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„CHIHLIMBARUL, varietate şi culoare" este cea mai nouă manifestare organizată de Complexul Muzeal de ştiinţele Naturii în colaborare cu Universitatea Bucureşti - Facultatea de Geologie şi Geofizică - Departamentul de Mineralogie şi Muzeul Chihlimbarului din Colţi - jud.Buzău.

Chihlimbarul, este o raşină fosilă secretată de arborii coniferi ai epocilor geologice îndepărtate. "Atât procesele care conduc la transformarea acestei răşini într-un mineraloid solid fosilizat, precum şi varietatea exponatelor de rumanit, copalit, succinit, moldavit, almasit, simetit - aparţinând depozitelor ambrifere româneşti şi nu numai, cu o culoare variabilă de la nuanţe de la galben, maro auriu la brun închis, cât şi conservarea perfectă de incluziuni vegetale şi insecte, fac obiectul determinant şi ştiinţific în organizarea acestei expoziţii în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi", a declarat muzeografa Cornelia Şuster, coordonatoarea manifestării.

Vizitatorii vor putea admira 61 piese de chihlimbar şi varietăţi de rumanit, copalit, succinit, moldavit, almasit şi simetit, dar şi bijuterii confecţionate din chihlimbar. Piesa de rezistenţă a expoziţiei o constituie una din cele mai mari varietăţi de Rumanit din lume, care provine din zona Buzăului şi face parte din colecţia Muzeului Chihlimbarului din Colţi: o pepită de 3,480 kg, de culoare "ambră arsă", cu formă ovoidă şi cu striaţii verticale pe întreaga suprafaţă. Rumanitul are numeroase crăpături, întocmai ca un geam spart, care produc efecte de optică deosebite.

Organizatorii au pregătit şi o surpriză pentru vizitatori, în primele trei zile ale expoziţiei, 4-6 noiembrie 2011, fiind prezenţi la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi membrii grupului Mineralia, de la Baia Mare şi Tulcea, care vor comercializa diverse produse minerale, de la chihlimbar brut şi până la bijuterii confecţionate din chihlimbar.

Cu siguranţă prezenţa acestora se va bucura de succes în rândul gălăţenilor având în vedere că despre chihlimbar se spune că are efecte terapeutice benefice corpului uman.

Chihlimbarul a fost mult timp numit „piatra magică din timpuri stravechi", datorită beneficiilor pe care le aveau oamenii care îl purtau.

Expoziţia „CHIHLIMBARUL, varietate şi culoare", va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi până pe 15 februarie 2012.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite