„Big-Brother” în maxi-taxi / Camerele video îi vizează pe huligani şi pe şoferii evazionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deja sistemul video funcţionează pe 4 microbuze din Galaţi. În câteva zile, alte 11 maşini vor avea sistem de supraveghere.Până şi depăşirea vitezei legale de către şoferi va fi filmată de camerele video instalate în maxi-taxi.

Soluţia pe care a găsit-o un operator de maxi-taxi din municipiul Galaţi pentru a elimina evaziunea fiscală şi pentru a preveni vandalizarea microbuzelor de către călători a fost montarea unor camere de supraveghere în microbuze.


„Deja am pus la punct patru maşini cu astfel de camere de supraveghere. În două săptămâni toate microbuzele noastre vor avea astfel de sisteme. Sunt cel puţin trei camere în fiecare astfel de mijloc de transport. Aşa se poate vedea chiar şi dacă se eliberează bilete la călători sau dacă şoferii conduc cu grijă", ne-a declarat Marin Nicolae, administratorul firmei SC Bălilaş.


Firma amintită are în proprietate15 microbuze, care asigură traseul Parc CFR - Barieră, cel mai important din municipiul Galaţi.


Şi călătorii vor beneficia de sistem: ei vor putea vedea imagini legate de traseu pe monitoarele din maxi-taxi, dar şi hărţi cu staţiile de oprire.
O altă ţintă a camerelor de supraveghere sunt persoanele necivilizate. „Ştiiindu-se filmaţi, se abţin să taie tapiţeria, să pună gumă pe scaune sau să mâzgălească maşina", a mai adăugat Marin Nicolae.


Costul investiţiei este de 1.000 de euro pentru fiecare microbuz.


În ceea ce priveşte reacţia gălăţenilor, aceştia sunt încă circumspecţi asupra noului sistem. „Dacă sunt montate pentru a preveni anumite acte de vandalizare sau pentru a ni se elibera bilete mi se pare o idee foarte bună. Însă dacă vor începe să apară filmuleţe pe internet nu mi se pare normal", ne-a declarat Elena Coroiu, 29 de ani.


Unul din domeniile economice unde se înregistrează un grad sporit al evaziunii fiscale este în transportul privat. Conform unor estimări neoficiale, doar unul din 100 de gălăţeni primeşte bilet.


Fiecare dintre cele 170 de microbuze din Galaţi transportă zilnic în jur de 400 de călători. Astfel, 68.000 de gălăţeni se urcă în fieacare zi în maxi-taxi, dar se vând numai 600-700 de bilete.


Şoferi la cravată


În urmă cu o lună, transportatorii privaţi din Galaţi au fost nevoiţi să respecte noi reguli impuse de municipalitate. O reglementare se referă şi la ţinuta şoferilor. „Am cerut ca toţi şoferii să aibă cămăşa şi cravată. Să nu aibă tatuaje pe corp şi să nu mai asculte manele la maxim", a explicat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite