Galaţi:“Cutia neagră” a locomotivei reprezintă cheia accidentului de la Berheci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi:“Cutia neagră” a locomotivei reprezintă cheia accidentului de la Berheci
Galaţi:“Cutia neagră” a locomotivei reprezintă cheia accidentului de la Berheci

Parchetul aşteaptă rezultatul expertizei feroviare pentru a-l audia pe mecanicul de locomotivă şi a stabili acuzaţiile împotriva acestuia.

La aproape o lună de zile de la producerea accidentului feroviar din gara comunei  Berheci, ancheta nu a avansat.  Mecanicul de locomotivă Florin Mustaţă nu a fost audiat nici până la această dată. Procurorii vor să ştie mai multe despre circumstanţele în care s-a produs incidentul din data de 27 septembrie 2009 şi abia apoi să discute cu mecanicul.

“Nu puteam vorbi cu mecanicul după accident pentru că era în sevraj. L-am lăsat să se liniştească până când ne vor parveni datele de la experţii feroviari. Noile locomotive sunt dotate cu cutii negre şi aşteptăm să vedem ce a înregistrat dispozitivul  montat pe locomotiva care a deraiat”, ne-a declarat procurorul Nicu Stegărescu, care se ocupă de instrumentarea cazului.

La un pas de tragedie

Despre cauzele incidentului feroviar de la Berheci nu se ştie decât ceea ce a reieşit din declaraţia mecanicului de locomotivă. Aceasta a susţinut că nu a văzut culoarea roşie a „semaforului”  şi că, ulterior, a deplasat  trenul mergând cu spatele, moment în care s-a produs deraierea.

Anchetatorii trebuie să stabilească şi dacă în cursul acestei manevre a fost afectată calea ferată, caz în care, mecanicul Florin Mustaţă poate fi acuzat şi de distrugere şi semnalizare falsă. Poliţia Transporturi din Galaţi l-a pus oficial sub acuzare doar pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu.

Cei  437 de călători din trenul rapid 661 au fost la un pas de moarte. I-a salvat dispozitivul electronic de siguranţă, care a oprit trenul cu 50 de metri înainte de-a se ciocni frontal cu o altă garnitură,  personalul Iaşi-Tecuci şi de stăpânirea de sine a celuilalt mecanic, care a reuşit să frâneze înainte de producerea unei tragedii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite