Galaţi: In Basarabia se poate intra, deja, fără viză!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: In Basarabia se poate intra, deja, fără viză!
Galaţi: In Basarabia se poate intra, deja, fără viză!

Reporterii "Adevărul de seară" au descoperit că grănicerii basarabeni pun deja în aplicare decretul emis de preşedintele interimar Mihai Ghimpu referitor la ridicarea regimului de vize Totuşi, cetăţenii români încă mai pot afla de pe siteul Ministerului Afacerilor Externe că în statul vecin se intră cu viză.

Zeci de români au făcut ieri după-amiază coadă la punctul de trecere a frontierei Galaţi-Rutier pentru a ajunge în Republica Moldova ori Ucraina. Majoritatea nu aveau vize pentru că, spuneau ei, auziseră cu o zi înainte că se poate trece graniţa doar cu paşaportul.

“Nu am viză, dar cred că ne vor lăsa să ajungem dincolo. Am auzit de la consulat că ne vor lăsa. Abia de două zile ne-am depus actele pentru viză, dar ar dura 30 de zile. Oricum, sperăm să putem trece frontiera, mai ales că aşa s-a anunţat şi ieri”, ne-a declarat Viorel Săndulescu, un bucureştean care aştepta să treacă frontiera şi care voia să ajungă în Ucraina.

Şi nu s-a înşelat, deoarece grănicerii moldoveni s-au grăbit să execute decretul prezidenţial care prevedea ridicarea regimului vizelor pentru români. În paralel, autorităţile române sperau ca situaţia să le fie comunicată oficial şi lor, după publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ.

Oficial, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe din România susţineau că vizele sunt în continuare necesare. “Începând cu data de 9 aprilie 2009, cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova au nevoie de viză. Vizele vor fi eliberate de către Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti”, era afişat şi astăzi dimineaţă pe pagina oficială de internet a ministerului.


“Am trecut în Moldova şi acum ma întorc acasă. Nu am avut viză şi mi s-a dat voie, fără nicio problemă. Toţi au trecut aşa”, ne-a spus aseară gălăţeanul Ion Gheorghiţă.

Traficul spre Republica Moldova s-ar putea revigora

image

După ce regimul comunist de la Chişinău, reprezentat de fostul preşedinte Vladimir Voronin, a impus vize pentru intrarea în ţară ca urmare a revoltelor din aprilie, numărul românilor care au trecut în ţara vecină s-a redus cu circa 50%. 

Oficialii de la Bucureşti au apreciat ca abuzivă măsura luată în urma revoltelor de pe 9 aprilie din capitala Republicii Moldova, cu atât mai mult cu cât Bucureştiul a fost considerat răspunzător pentru acele incidente.

În urmă cu câteva zile, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anulat regimul de vize cu România printr-un decret prezidenţial care urma să fie aplicat după publicarea în Monitorul Oficial, anunţată pentru ieri. Ghimpu a mai adăugat că vameşii care nu vor respecta decretul prezidenţial vor fi traşi la răspundere. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite