Afacerea „scafandri pe Dunăre”: milioane de euro deturnate de firmele-căpuşă ale foştilor directori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AFDJ a desfiinţat propriul serviciu de scafandri şi la scurt timp a apărut ca din senin o profitabilă firmă privată cu acelaşi profil

Citeşte şi:

Un scafandru a murit în timp ce încerca să salveze un bărbat (VIDEO) (GALERIE FOTO)

Deloc surprinzător, SCSuperQuatro Grup srl a primit toate contractele de prestări servicii în domeniul scafandreriei cu companiile fluviale de stat

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos a desfiinţat, la sfârşitul anului 2000, propriul departament de scafandrerie, care deservea şi Administraţia Porturilor Dunării Maritime.

Măsura desfiinţării viza reducerea cheltuielilor însă, la începutul anului următor, a fost înfiinţată SC Superquatro Grup srl, specializată în servicii de scafandrerie.

Această firmă deserveşte, evident contra-cost, aceleaşi companii de stat, AFDJ şi APDM. Deloc surprinzător, între şefii celor două companii şi conducerea SC SuperQuatro Grup există relaţii financiare derulate în plan privat.

„Au renunţat la departamentul de scafandri, cu 16 de oameni, pentru a se face contracte cu firma lor. Ajung să ofere contracte de milioane de euro, deşi, cu maxim 100.000 de euro pe an, se putea organiza cel mai puternic serviciu de scafandrerie din România", declară Vasile Cozma, fost scafandru la AFDJ.

În anul înfiinţării, SuperQuatro Grup, avea doi angajaţi şi a reuşit să facă un profit de 2.1 milioane de lei bazat exclusiv pe contracte cu cele două companii de stat.

SuperQuatro a devenit repede destinatarul preferat al contractelor derulate şi cu alte companii de stat din domeniul fluvial, valoarea contractelor totalizând peste zece milioane de euro. Sterică Atanasiu, proprietarul firmei gălăţene, nu a dorit să comenteze relaţiile contractuale dintre firma sa şi AFDJ şi APDM.

Tentaculele

De-a lungul timpului, omul de afaceri s-a bazat mereu pe doi reprezentanţi ai statului care au activat în companiile fluviale de stat, partenere de afaceri, Florin Popa şi Mihai Ochialbescu.

Florin Popa, este actualul city-manager al Galaţi-ului şi fost director al APDM până în 2005. Primele contracte importante care au fost încredinţate SC SuperQuatro srl provin tocmai din această perioadă.

Drept răsplată, Florin Popa este consilierul lui Sterică Atanasiu, cu un salariu de 2.000 de euro pe lună.

„Nu ştiu. A căzut legătura telefonică. Nu vă mai aud. Îmi pare rău, nu vă pot răspunde la întrebare", a fost tot ce ne-a declarat Florin Popa atunci când l-am întrebat despre relaţia sa financiară cu SC SuperQuatro srl.

A doua tentaculă prin care ajung contracte la SuperQuatro este Mihai Ochialbescu, actualul şef al APDM. Între Superquatro şi Florin Ochialbescu au fost şi relaţii financiare prin intermediul soţiilor. Nevasta şefului de la APDM a fost asociată, cu soţiile lui Atanasiu şii Florin Popa, la SC Servicii Navale SRL.

Pe baza acestei legături, Superquatro a primit un contract, prin încredinţare directă (!), de la APDM, de 3,6 milioane de euro. Este vorba de ranfluarea navei Transilvania. Deşi firma gălăţeană SC SuperQuatro srl nu are scafandri şi îi aduce tocmai din Bulgaria, APDM i-a încredinţat contractul, care are termen de finalizare toamna lui 2009. „Încă nu au terminat nici în această lună", ne-a declarat Ochialbescu în legătură cu acest contract.

Profit din servicii pentru stat, cu utilajele acestuia

Un alt contract gras primit de Superquatro în acelaşi context al relaţiilor contractuale privilegiate vine de la AFDJ al cărei director este Florin Uzumtoma, „întâmplător" protejatul lui Ochialbescu.

În luna iulie, Superquatro a mai câştigat un contract de dragare (lărgire a şenalului navigabil), deşi nu are echipamentele necesare. Valoarea este de 2,8 milioane de euro. „Este o firmă de-a casei. Nici nu au echipamente, dar le închiriază de la AFDJ şi iau şi banii din contract", ne-a declarat Ştefan Frunză, lider de sindicat.

Astfel spus încasează bani folosind utilajele statului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite