Spitalul de Urgenţe de la Galaţi este primul din ţară la capitolul lipsuri/ Nu are nici măcar un angiograf!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galaţiul este singurul oraş din ţară cu o unitate sanitară „mamut” care nu are angiograf, aparat strict necesar în secţiile de Urgenţă. Lipsa unui angiograf, dar şi a altor aparate medicale importante, costă Spitalul „Sf. Apostol Andrei”, lunar, sume consistente din contractul cu Casa de Asigurări. Unitatea nu primeşte bani pentru toate serviciile prestate.

Lista lipsurilor de la Spitalul de Urgenţă este una pe cât de lungă pe atât de „cutremurătoare”. Alături de instrumentarul vechi de 40 de ani, de lipsa medicamentelor, a pansamentului sau a altor ustensile necesare actului medical, se adaugă şi absenţa unui angiograf.

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor sanguine. Procedura se realizează prin intermediul unui cateter în care se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor care urmează a fi investigate. Cu un astfel de aparat se poate vedea exact dacă circulă sângele printr-un anumit vas, dacă este blocat sau nu sau cât la sută din suprafaţa inimii este afectată.



“Un astfel de aparat este absolut necesar. Se pot depista boli cu patologie vasculară. Vezi exact dacă este nevoie de operaţie. Nici nu este foarte scump. Până acum nu s-au găsit oameni în conducerea spitalului care să se ocupe de problema asta”, spune Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

Coeficientul de performanţă al Spitalului de Urgenţă de la Galaţi are mult de suferit din cauza acestui “handicap”.

“Suntem Spital de Urgenţă, iar nivelul de performanţe este unul scăzut. Fără o dotare bună, nu avem cum să atingem un coeficient ridicat. Lipsa dotării trage mult în jos spitalul”, spune Valentin Boldea, directorul DSP.

Dotare slabă, buget mic

Toate aceste lipsuri au recul asupra bugetului spitalului. Câteva dintre aparatele importante care nu au voie să lipsească unei astfel de unităţi sanitare sunt o serie de endoscoape, RMN, angiograf sau microscoape utilizate în intervenţii chirurgicale.
 
“Banii care vin de la Casă prin contractul cadru se alocă pe baza performanţelor şi a dotărilor. Aceste aparate lipsesc, ceea ce face ca spitalul să piardă bani lunar. Spre exemplu, nu mai primeşti pentru un pacient 200 de lei, ci numai 130. Nimeni nu a făcut un calcul al acestor sume pierdute constant, dar sunt unele consistente”, mai spune Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor.

Totodată, absenţa unui astfel de aparat cântăreşte mult şi în cadrul evaluării periodice pentru acordarea acreditării de funcţionare a spitalului: este imposibil ca Spitalul de la Galaţi să se ridice mai sus de “Categoria C” sau nivelul III.




image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite