(UPDATE) Dezvăluiri în exclusivitate/Bani publici irosiţi fără jenă şi ilegalităţi crase la DSV Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Zlătescu ocupă funcţia ilegal şi, ca urmare, avizele semnate de acesta sunt nule. Pe lângă faptul că este pusă în pericol siguranţa alimentară a populaţiei la DSV banul public este risipit fără nicio reţinere, pe salarii duble. Toate alimentele de origine animală scoase pe piaţă din luna mai şi până în prezent au fost comercializate ilegal.

Directorul interimar al Direcţiei Sanitare Veterinare, instituţia care avizează din punct de vedere sanitar-veterinar toate aceste produse, nu a fost numit legal în funcţie. Prin urmare, toate aprobările şi procesele verbale de control din ultimele două-trei luni sunt nule sau pot fi anulate în cazul unor contestaţii.


Alexandru Zlătescu, directorul DSV Galaţi, a fost promovat temporar în funcţia de director, în luna mai a acestui an.


Conform legislaţiei în vigoare, niciun funcţionar public sancţionat nu poate fi promovat pe o poziţie de conducere, timp de cel puţin trei ani. Alexandru Zlătescu fusese sancţionat pentru „neglijenţă în rezolvarea atribuţiilor de serviciu" în data de 30.01.2008.


„În urma sancţionării unui funcţionar public, timp de trei ani, acesta nu poate ocupa funcţia de director, chiar dacă e promovat temporar. La această perioadă de interdicţie se mai adugă încă un an pentru că, de-abia în al patrulea, se radiază sancţiunea din cazierul administrativ. Dacă o persoană sancţionată în perioada 2007-2008 a fost numită într-o funcţie de conducere, atunci este o problemă", ni s-a comunicat de la secretariatul Autorităţii Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP).

Amnezie

„Nu ştiu, nu-mi amintesc de nicio sancţiune. Am auzit şi eu în urmă cu câteva zile aceste zvonuri, dar nu este nimic adevărat sau cel puţin nu-mi amintesc", ne-a declarat Zlătescu.

Prin urmare, cu sau fără aducerea aminte a directorului, toate deciziile semnate de Alexandru Zlătescu pot fi anulate la o simplă sesizare a celor sancţionaţi sau a consumatorilor produselor alimentare avizate de DSV.

Presupusă cazare la hotel

Motivul pentru care foarte mulţi angajaţi din societăţile publice sunt ameninţaţi cu şomajul şi asta după ce li s-au micşorat salariile cu 25% este risipa banului public. Un exemplu elocvent de risipă este cazarea la Hotel Magnus, timp de trei luni ( în perioada martie-mai), cu toate că DSV are propria cameră de oaspeţi la sediu, a fostului director interimar al instituţiei, Constantin Săvoiu. După ce în luna martie a acestui an a fost înlocuit fostul director, dr. Viorel Gheorghiţă, s-a preferat detaşarea de la Bucureşti a lui Săvoiu.


„Trebuia să stea undeva şi prin urmare am găsit această soluţie de a-l caza la un hotel", ne-a confirmat actualul director Alexandru Zlătescu.
O cameră la hotelul respectiv costă în jur între 195 de lei şi 295 de lei pe noapte, astfel că, dacă luăm în calcul tariful minim, rezultă că cele 60 de zile de cazare au costat bugetul instiuţiei 11.700 de lei adică aproape 4.000 de euro.

La această sumă se adaugă şi cheltuielile de transport, pentru că Săvoiu stătea la Galaţi doar de luni până vineri, iar în weekend era dus acasă, la Bucureşti, de un şofer al instituţiei.

Săvoiu: "Nu am stat la hotel"

Constantin Săvoiu ne-a declarat că nu a stat la hotelul în cauză. "Am fost cazat la un cămin al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi. Nu am stat la hotel şi acest lucru se poate verifica, am acte în acest sens. Nu ştiu de ce actualul director, Zlătescu, a confirmat că am stat la hotel. Nici nu am fost dus acasă cu maşina în fiecare weekend. Am petrecut multe sfârşituri de săptămână la Galaţi. Chiar mai am de luat bani. Eu mi-am făcut corect munca, este tot ce vreau să spun. Am fost adus de la Bucureşti prin detaşare", ne-a declarat Constantin Săvoiu.

Sunt plătiţi două rânduri de directori

Un alt exemplu de risipă a banului public este şi faptul că, pentru acelaşi post de director al DSV sunt plătite două persoane. Este vorba de Alexandru Zlătescu şi de fostul director Viorel Gheorghiţă, care are o decizie definitivă şi irevocabilă pentru repunere în funcţie. „Nu doresc să mă implic în acest scandal. Vreau doar să muncesc, nu să fiu plătit pentru că stau. În baza deciziei pe care o am, voi primi toate salariile restante", a comentat Viorel Gheorghiţă.


Minim 4.000 de lei este salariul unui director de la o instituţie de stat, de unde rezultă că lunar se pierd minim 1000 de euro pentru plata a două persoane care teoretic au aceeaşi funcţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite