Bani la buget/ Primăria Galaţi vânează termoizolaţiile neautorizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Certificatul de urbanism se solicită pentru întreg blocul său pentru un întreg tronson de bloc
Certificatul de urbanism se solicită pentru întreg blocul său pentru un întreg tronson de bloc

Gălăţenilor li se lasă un răgaz de o lună pentru a intra în legalitate cu lucrările neautorizate de termoizolare a blocurilor. Anunţul autorităţilor a stârnit nemulţumirea celor, care sătui să mai aştepte sprijinul financiar al municipalităţii, şi-au făcut aceste lucrări pe cheltuială proprie.

În ultimii ani, tot mai mulţi gălăţeni şi-au reabilitat apartamentele inclusiv pentru îmbunătăţirea confortului termic şi pentru economii la factura de întreţinere şi energie electrică.

CITIŢI ŞI:  Amenzi pentru termoizolaţii fără autorizaţie. Gălăţenii au la dispoziţie o lună de zile pentru a intra în legalitate

Ameninţaţi cu amenzi !

La început, lucrările s-au făcut fără respectarea unui aspect estetic unitar astfel că din cauza diversităţii coloristice faţadele unora dintre blocuri s-au transformat în uriaşe mozaicuri de un prost gust desăvârşit.

Pe măsură însă ce lucrările de termoizolare au început să se facă la nivel de asociaţie de locatari, cu firme specializate, acest fenomen de urâţire a faţadelor a încetat.  Acum viceprimarul Ciumacenco și arhitecta -șefă vor să rezolve într-o lună ceea ce-au ignorat ani de zile, împuşcând doi iepuri dintr-o lovitură.



Astfel, proprietarii apartamentelor care nu au autorizație pentru termoizolarea apartamentelor, adică practic toţi, trebuie să intre în  legalitate, în cel mult o lună de zile, altminteri riscând să plătească amenzi de minim 1000 de lei. Deh, foamea de bani la bugetul local este mare!

Anunţul făcut de Ciumacenco a stârnit furie şi revoltă în rândul gălăţenilor care şi-au termoizolat din buzunarul propriu locuinţele fără să fi beneficiat de mult trâmbiţatele facilităţi pentru reabilitarea apartamentelor. Guvernul şi Primăria ar fi trebuit să suporte 80/% din costurile acestor lucrări, iar proprietarul doar 20%.

Banii pentru înmormântare

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco , Foto: Bogdan Dimofte

Cu ei şi-a termoizolat apartamentul, în urmă cu doi ani, Aurel Gagiu în vârstă de 77 de ani. „Am plătit 86 de milioane de lei vechi. Erau banii economisiţi pe care îi păstram pentru înmmormânare. Eu sunt bolnav cu inima, soţia este internată la spital. Am zis că dacă o să avem căldură în casă, o să ne fie mai bine Cu ce am greşit?”, se întreabă deznădăjduit bărbatul.

image

La rândul său, Valentin Bercaru, 46 de ani, ne-a mărturisit că a cerut  autorizaţie de construcţie, dar la Primărie a fost „plimbat” de la un birou la altul, degeaba. „Am fost prin luna aprilie-mai la arhitectul şef. De acolo am fost trimis Urbanism. Nişte dinstinse doamne mi-au spus că n-au auzit de aşa ceva şi m-au sfătuit să-mi izolez apartamentul că nu se întâmplă nimic”.

„Este cumva o nouă firma care urmează să „câştige” licitaţia pentru Programul de reabilitare termică a blocurilor? Termoizolaţii se fac de patru ani. De ce s-au trezit abia acum?”, ne-a spus şi Daniel Patriche.

Costul? O nebuloasă

Viceprimarul nu ne-a putut spune preciza cât îi vor costa pe gălăţeni aceste autorizaţii. Probabil că încă se mai calculează nevoile bugetului local.

„La nivelul Instituţiei arhitectului-şef sunt persoane care se ocupă de aceste autorizaţii. Asociaţiile de proprietari trebuie să vină să solicite intrarea în legalitate. Lucrările vor fi făcute unitar, pe baza unui proiect, arhitectul va propune faţada şi noi vom face sugestii. E normal să nu ne jucăm cu aceste lucrări”, a mai adăugat viceprimarul.

În conformitate cu prevederile Legii 50/1991 şi a Ordinului nr. 839/2009, „lucrările de reabilitare energetică a anvelopei la clădirile de locuit în comun se pot executa numai în baza unei autorizaţii de construire eliberată de autoritatea publică locală".

„Pentru lipsa autorizaţiei, amenda prevăzută de lege este de minim 1.000 de lei şi va fi aplicată tuturor proprietarilor de apartamente care au făcut lucrări de termoizolaţie”,
a spus Ciumacenco.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite