Galaţi: Băncile gălăţene, puse la stâlpul infamiei de clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Băncile gălăţene, puse la stâlpul infamiei de clienţi
Galaţi: Băncile gălăţene, puse la stâlpul infamiei de clienţi

De la începutul anului, la Judecătoria Galaţi, au fost înregistrate 14 plângeri venite din partea băncilor sancţionate de Protecţia Consumatorilor  pe motiv că au călcat în picioare drepturile clienţilor.

Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC) Galaţi a primit 49 de plângeri împotriva unor bănci. Cele mai multe reclamaţii au fost formulate împotriva BCR, urmată de Volksbank şi Raiffeisen Bank.

Probleme grave are banca Volksbank pentru că are contract neglijent. În rest, au fost mult mai parşivi şi au făcut contracte lejere, lumea le-a semnat, iar acum băncile speculează clauzele incluse în contract pentru care consumatorul deja a semnat”, ne-a declarat inspectorul CRPC Galaţi, Aurel Pamfilie.

Din cele 49 de reclamaţii, inspectorii CRPC  au apreciat că sunt întemeiate 21, pentru care au aplicat sancţiuni în sumă totală de 70.000 de lei. Băncile, rareori recunosc că au greşit şi preferă să conteste în instanţă amenzile.

În general, 70 % dintre amenzi sunt contestate, deoarece aceste contracte (de credit n.r.) sunt foarte groase şi au articole contradictorii. În general, CRPC pierde foarte rar. Se poate pierde pe procedură, dar nu pe speţa în sine”, precizează inspectorul Aurel Pamfilie.

S-a trezit cu o datorie de 20.000 de euro

Judecătoria Galaţi a primit spre soluţionare, în 2009, un număr de 14 plângeri formulate de bănci, care cer anularea proceselor verbale de contravenţie.

Am discutat cu unul dintre gălăţenii căruia Protecţia Consumatorilor i-a dat dreptate şi a amendat banca. Adina-Ramona Ciurea a contractat două credite la Volksbank, unul în valoare de 34.500 de euro şi celălalt în cuantum de 21.500 de euro, cu o dobândă fixă de 5,95% pe an, însă după plata a doar trei rate, s-a trezit că dobânda a fost majorată la 7,45%. 

Banca a contestat în justiţie dispoziţiile CRPC Galaţi pe motiv că tânăra cunoştea toate clauzele şi prevederile contractuale şi a fost de acord cu ele când a semnat contractul de împrumut. Justificarea Volsbank vizavi de creşterea dobânzii a fost că s-au majorat costurile contractuale.

Mi-au spus de la bancă că dobânda va reveni la nivelul iniţial, dar cu condiţia să semnez un act adiţional, unde se stipula că dobânda devine variabilă în funcţie de anumiţi factori. Am refuzat să semnez aşa ceva. Voi da în judecată banca. Până acum, am plătit 1.200 de euro în plus, iar până la sfârşitul contractului trebuie să achit suplimentar 20.000 de euro. Este aberant”, ne-a declarat Adina-Ramona Ciurea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite