Galaţi: Noutăţi privind Bacalaureatul 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Noutăţi privind Bacalaureatul 2010
Galaţi: Noutăţi privind Bacalaureatul 2010

Elevii vor avea de susţinut trei probe de competenţe, urmate de obţinerea a trei certificate. În rest, modificări de formă, nu de fond.

Aşa cum sunt gândite, probele de la Bacalaureatul 2010 au rolul de a pune în valoare logica şi calitatea deprinderilor obţinute de-a lungul liceului. Pentru că, cel puţin în cazul probelor orale, nu cunoştinţele, ci competenţele vor fi supuse evaluării.

Astfel, în cadrul probelor de competenţă de comunicare în limba română, elevii vor primi un text literar sau nonliterar pe care trebuie să demonstreze că îl pot citi corect, cursiv, conştient şi, în cazul unui utilizator experimentat, expresiv.

De asemenea, ei trebuie să poată exprima un punct de vedere faţă de ideile din text, să construiască un discurs (descriptiv, informativ, narativ, argumentativ), să se poată adapta la situaţia de comunicare şi să utilizeze corect limba literară.

În funcţie de competenţa de comunicare dovedită, candidaţii pot fi obţine certificarea pentru utilizatori medii, avansaţi sau experimentaţi ai limbii române. În plus, proba se susţine cu profesorii şcolii, prin urmare, emoţiile vor fi mai mici decât în cazul susţinerii cu o comisie străină.

În cazul probei de comunicare în limbi străine, proba va avea criteriile din cadrul comun de referinţă pentru comunicarea în limbi moderne, editat de Consiliul Europei, în funcţie de care există câteva niveluri de cunoaştere a unei limbi moderne: A – începător; B – mediu şi C – experimentat. Proba de competenţă în utilizarea computerului va fi asemănătoare cu examenul de certificare ECDL.

Nici probele scrise nu vor solicita competenţe suplimentare celor de anul trecut, subiectele fiind similare cu cele de anul trecut.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite