Galaţi: JAF PE BANI UE Autorităţile gălăţene au risipit 3,9 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: JAF PE BANI UE Autorităţile gălăţene au risipit 3,9 milioane de euro
Galaţi: JAF PE BANI UE Autorităţile gălăţene au risipit 3,9 milioane de euro

Lucrările la Centrul de Afaceri de lângă Prefectură au început în anul 2007 şi urmau să fie gata acum patru luni Proiectul prevedea ridicarea unui complex destinat dezvoltării unor legături de afaceri. Pentru că investiţia nu s-a făcut în termen, finanţarea UE de 3,9 milioane de euro trebuie  returnată.

CITEŞTE ŞI:


Grosul fondurilor necesare pentru construirea Centrului de Afaceri din Galaţi - respectiv 3,9 milioane de euro – a fost asigurat de la UE. Restul, până la 6,2 milioane de euro, trebuia adus din surse guvernamentale (1,3 milioane de euro) şi de la bugetul CJ Galaţi (aproape un milion de euro).

În cadrul licitaţiei internaţionale organizate de Ministerul Integrării, contractul a fost atribuit concernului spaniol GTM (cu sediul la Madrid) şi firmei gălăţene Brico, în calitate de subcontractor.
 
De pe site-ul Ministerului Finanţelor am aflat că GTM a avut în România doar cinci angajaţi. Cu toate acestea a câştigat fără nicio problemă licitaţia, beneficiind de bonusul pentru experienţă la nivel european.

Spaniolii au fugit cu banii?

Începute în trombă după licitaţie, lucrările de construcţie din centrul oraşului au avut o primă sincopă  în toamna anului trecut. Firma spaniolă a decis să se retragă de pe piaţa din România din cauza crizei financiare,  iar cea gălăţeană a rămas cu buza umflată, fără a-şi încasa banii de lucrări.

Sorin Ariton, directorul Brico, a depus  chiar şi o plângere la DNA, reclamând că patronul  spaniol a fugit cu banii şi nu i-a plătit facturile. Dosarul este în lucru. După ce, iarna trecută, părea că s-a rezolvat problema, în sensul că lucrările au fost reluate, în primăvară şantierul a fost din nou închis.

Termenul limită pentru finalizarea lucrării a găsit şantierul pustiu, iar oficialii UE au comunicat că retrag finanţarea, deci autorităţile române sunt bune de plată.

Autorităţile locale încă mai speră

Preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac, are încă speranţe că lucrarea va continua şi crede că soluţia e o licitaţie pentru refinanţarea proiectului. „Depinde foarte mult de cei de la Ministerul Dezvoltării. Vom încerca să aducem bani pentru a reîncepe acest proiect. 

Este vorba în primul rând de co-finanţarea CJ din proiectul PHARE precedent, apoi de garanţia depusă de firma spaniolă GTM şi de o hotărâre de guvern privind alocarea de fonduri de la bugetul de stat”,
ne-a explicat Eugen Chebac.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite