Avocaţii nu mai pot consilia pentru „fentarea” legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a abrogat un paragraf  din Legea avocaturii, care le conferea imunitate apărătorilor în anumite situaţii „neortodoxe”.

Guvernul a abrogat, miercuri, 2 februarie 20011, o prevedere care modifica articolul 37 din Legea 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

„Este vorba despre amendamentul adoptat în cadrul dezbaterilor parlamentare cu privire la modificarea şi completarea Legii profesiei de avocat, prin eliminarea clauzei de nepedepsire în urma exercitării profesiei de avocat”, a precizat Ioana Muntean, purtătorul de cuvant al Guvernului.

Paragraful abrogat prevedea lipsa răspunderii penale a avocatului pentru recomandările şi opiniile profesionale oferite clientului său precum şi pentru actele juridice pe care le propunea acestuia, în cazul în care clientul le punea în practică pentru a comite fapte prevăzute de Codul Penal.

Cea mai frecvent întâlnită situaţie de acest gen, în practica unora dintre avocaţii gălăţeni, este consultarea lor de către persoane care urmează să comită infracţiuni şi vor să ştie cum să procedeze pentru a beneficia de pedepse mai mici în cazul în care vor fi prinse.
Avocaţii gălăţeni cred că măsura luată de Executiv ar fi trebuit adoptată mult mai devreme pentru a nu crea o situaţie specială pentru apărători.

„Este un prima pas spre normalitate. Această impunitate nu se justifica. Nimeni nu este mai presus de lege. Avocatul nu se poate plasa deasupra celorlalţi cetăţeni, iar dacă se dovedeşte că a comis astfel de fapte penale, el trebuie să răspundă”, ne-a declarat avocatul Romică Artene, fost judecător la Tribunalul Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite