Prodecanul Baroului Galaţi: "Prin această lege parlamentarii încearcă să îşi asigure un loc călduţ în avocatură după ce se retrag din politică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Viorel David consideră că parlamentarii care au adoptat modificările la Legea avocaturii vor să îşi asigure un loc călduţ după ieşirea din politică. Parlamentarii, preşedinţii de consilii judeţene, primarii şi viceprimarii cu studii juridice, care au exercitat cel puţin un mandat, pot deveni avocaţi.

Amendamentul adoptat de Parlament la Legea avocaturii a stârnit nemulţumirea avocaţilor gălăţeni. Aceştia apreciază măsura drept abuzivă faţă de barouri şi discriminatorie faţă de absolvenţii de Drept care plătesc o taxă substanţială pentru a susţine examenul de definitivat.

Lege contestată

Conform modificărilor la Legea avocaturii, adoptate în decembrie 2010, parlamentarii, preşedinţii de consilii judeţene, primarii şi viceprimarii care au promovat examenul de avocati stagiari şi care au exercitat cel putin un mandat pot deveni avocaţi definitivi. Argumentul parlamentarilor a fost acela că persoanele care se bucură de notorietate publică, trebuie să poată intra în avocatură fără examen.

"Mi se pare că prin această lege parlamentarii încearcă să îşi asigure un loc călduţ în avocatură după ce se retrag din politică. Nu este corect faţă de tinerii care plătesc o taxă pentru a deveni avocaţi şi nici faţă de Barou, care se autofinanţează. În primul rând, persoanele care devin avocaţi trebuie să se bucure de probitate morală şi în egală măsură să fie bine pregătite, iar mai nou, acestea nu pot deveni avocaţi definitivi decât după ce urmează cursurile Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor", ne-a declarat avocatul Viorel David, prodecanul Baroului Galaţi.

Un absolvent de Drept obişnuit trebuie să susţină mai întâi un examen de admitere în profesia de avocat, iar apoi un examen de definitivat. Până în urmă cu câţiva ani, şi foştii judecători şi procurori erau obligaţi să susţină un interviu pentru admiterea în profesia de avocat.

Avocaţii gălăţeni se bazează pe colegii lor parlamentari pentru a bloca punerea în aplicare a amendamentului la Legea avocaturii. "Sunt convins că şi Uniunea Naţională a Barourilor din România va contesta legea în justiţie pentru a împiedica punerea ei în aplicare", ne-a precizat prodecanul Baroului Galaţi.
Sursă de finanţare.

Taxele încasate de la aspiranţii la un loc în Tabloul avocaţilor reprezintă o importantă sursă de venit pentru barouri. Din aceşti bani sunt plătite cheltuielile curente ale acestor structuri organizatorice, cum ar fi asigurările medicale pentru avocaţi, pensiile, şi chiriile pentru spaţiile în care lucrează apărătorii, cum este cazul la Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite