Galaţi: Avocaţi şi notari gălăţeni, în pragul executării silite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Avocaţi şi notari gălăţeni, în pragul executării silite
Galaţi: Avocaţi şi notari gălăţeni, în pragul executării silite

Aproape jumătate dintre avocaţii Baroului Galaţi nu-şi plătesc contribuţiile la bugetul asigurărilor de sănătate  Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate  (CJAS) se confruntă în acest moment cu o situaţie fără precedent. Deoarece nu şi-au achitat contribuţia la Fondul unic al asigurărilor de sănătate, 164 de avocaţi şi 15 notari publici sunt pasibili de măsura executării silite.  

“Este vorba de 15 notari care au datorii totale de 58.272 lei şi 164 de avocaţi cu restanţe de 503.307 lei. Deja nouă avocaţi sunt cu proces pe rol, iar 10 sunt în acest moment în procedură de executare silită”, a precizat Olimpia Buzia, directorul Casei Judeţene de Pensii de Asigurări de Sănătate Galaţi. 

Suma cea mai mare pe care o are un avocat de plătit este de 59.498 lei, în acest caz începându-se şi executarea silită, iar următorul pe listă are datorii de 37.357 de lei. În această situaţie critică se află şi un cabinet notarial, care a acumulat datorii de 33.700 lei. Restanţele sunt vechi din 2007.

Părerile avocaţilor sunt împărţite

Cei mai mulţi dintre avocaţii contactaţi ne-au spus că nu au datorii şi că îşi plătesc la timp contribuţiile. Au fost însă şi cazuri în care au refuzat să comenteze.

 „Cum să nu plătească? Nu este de conceput aşa ceva. Nu este de conceput aşa ceva. Eu nu am datorii la Casa de Asigurări de Sănătate. Avocaţii trebuie să-şi achite contribuţiile.

Că nu beneficiază de asistenţă medicală când au nevoie, este altă discutie şi trebuie să reacţioneze la momentul respectiv”
, ne-a declarat avocatul Romică Artene.

„Criza ne-a afectat pe toţi, dar ăsta nu e un motiv să nu ne plătim dările către stat”
, susţine şi avocatul Iulia Dorin.

Sunt şi cazuri de avocaţi care au dat în judecată Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pe motiv că le-au fost calculate greşit contribuţiile. „Sunt la zi cu plăţile, dar mă judec de şapte luni cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, deoarece mi-au calculat greşit contribuţia la bugetul asigurărilor de stat şi m-au pus să plătesc 15.000 de lei.

Am achitat-o, dar acum vreau să-mi calculeze corect instanţa. În acest moment, mai sunt cinci astfel de procese pe rol la Judecătoria Galaţi”
, a declarat avocatul gălăţean Mihail Boldea. Directorul CJAS, Olimpia Buzia, nu a dorit să comenteze declaraţiile lui Mihail Boldea.

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Notarilor Publici din Galaţi, Bogdan Liviu Ciucă, a negat cu vehemenţă faptul că unii notari ar fi executaţi silit de către  Casa de Sănătate. “Nu am cunoştinţă despre aşa ceva. Probabil că sunt cazuri accidentale şi întârzieri nesemnificative”, a spus Ciucă. 

Ameninţaţi cu suspendarea

„Am primit înştiinţare de la Casa de Sănătate, dar eu nu îi pot obliga să plătească. Pot doar să-i atenţionez. Cei care nu-şi achită contribuţiile, trebuie să fie penalizaţi cu majorări de către Casa de Asigurări de Sănătate”
, ne-a declarat decanul Baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă.

Breahnă susţine că avocaţii restanţieri la achitatea taxelor către barou riscă să fie suspendanţi din funcţie. „Vor trebui să suporte consecinţele  cei care figurează cu datorii mai mari de trei luni către barou. Putem propune chiar şi suspendarea lor din funcţie. Se vor percepe şi majorări de 0,15 % pentru fiecare zi de întârziere”, susţine Breahnă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite