Autorităţile şi oamenii de bine din Galaţi ţin în viaţă Festivalul Gulliver!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trioul Maria Mierluţ, Marius Zarafescu, Stelian Stancu, amfitrionii Festivalului Gulliver. Foto: Bogdan Nistor
Trioul Maria Mierluţ, Marius Zarafescu, Stelian Stancu, amfitrionii Festivalului Gulliver. Foto: Bogdan Nistor

Numărul spectacolelor a fost redus în acest an pentru că Teatrul de Păpuşi, strămutat la Dramatic, are numai o sală. Festivalul rămâne internaţional doar prin participarea unui teatru din Bulgaria şi a două trupe de la Chişinău.

Când nimeni nu se mai aştepta ca anul acesta să se organizeze la Galaţi o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie "Gulliver", un comunicat al teatrului ne anunţă că manifestarea va avea totuşi loc în perioada 25 - 29 octombrie.

De unde bani?

Actorul Stelian Stancu, directorul fostului Teatru de Păpuşi, spune că ambiţia de a păstra tradiţia acestui festival l-a determinat să facă economii, atât din banii de la spectacole, cât şi din subvenţiile de la bugetul local. Aşadar, festivalul se va desfăşura şi în acest an dar sub auspiciile unei duble crize: economice dar şi a spaţiului.

"Dacă anul trecut aveam 16 spectacole, care se jucau în două săli, anul acesta vom avea 11-12 trupe invitate, care vor juca într-o singură sală. Aşadar, vom avea trei spectacole pe zi", ne-a informat Stelian Stancu.

Noutatea, faţă de anii precedenţi, este aceea că mai multe teatre vor veni cu piese care conţin şi elemente de animaţie computerizată.

„Totul evoluează, chiar şi teatrul! Trebuie să îmbinăm calculatorul, cu teatrul, astfel încât să-i apropiem pe copii de sălile de spectacole. Chiar şi noi avem nişte efecte speciale la cea mai nouă piesă - «Motanul Încălţat»", mai spune Stelian Stancu.

De la festivalul din acest an nu vor lipsi Teatrul „Ţăndărică" din Bucureşti, cele două teatre de marionete din Chişinău, „Guguţă" şi „Licurici", un teatru din Bulgaria, dar şi Teatrele de Păpuşi din Baia Mare, Iaşi şi Rîmnicu-Vâlcea. „Toate acestea sunt teatre prietene, care ne onorează cu prezenţa la fiecare festival", a mai spus purtătorul de cuvânt de la Gulliver, Jeana Lungu.

Şi în acest an, preşedintele juriului va fi Marius Zarafescu, consilier în cadrul Ministerului Culturii, iar printre cei care vor decide ierarhia finală se vor număra Carmen Stanciu, critic de artă, Radu Iordănescu, realizator TV, Maria Mierluţ regizor şi un reprezentant al Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Galaţi.

Şi pentru că mulţi se întreabă dacă trupele invitate în spectacol sunt plătite, aflaţi că nu vor primi niciun leu. Practic, trupele participă pe cheltuială proprie, plătesc diurne actorilor, dar sunt cazate pe banii organizatorilor.

VOX - Am strâns cureaua şi vom face şi în acest an Festivalul de Marionete! - Stelian Stancu, director

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite