Galaţi: Autorităţile depun armele în bătălia taxei de poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Autorităţile depun armele în bătălia taxei de poluare
Galaţi: Autorităţile depun armele în bătălia taxei de poluare

Numărul celor care contestă taxa de poluare creşte de la o zi la alta. Autoritaţile se dau bătute.

Prefectura nu va mai face recurs la procesele câştigate de românii care cer înmatricularea maşinilor străine fără taxă de poluare. Cei care deja au plătit-o, dar obţin o sentinţă favorabilă rambursării, îşi primesc banii înapoi de la Finanţe.  

Majoritatea celor care au cerut în instanţă rambursarea contravaloarea taxei de poluare au câştigat.

 „Până în prezent am avut 201 cazuri.Toate au primit sentinţă irevocabilă. Dintre acestea, doar 29 au fost câştigate de ANAF pe motiv că reclamanţii au avut dosarele incomplete. Restul de 173 de cazuri au fost pierdute în favoarea proprietarilor maşinilor care au cerut, în total, rambursarea sumei de un milion de lei. Până acum nu s-au plătit decât 621.000 de lei, banii ajungând la 123 de reclamanţi”, susţin surse din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice.

De asemenea, în prezent instanţele mai au pe rol încă 142 de dosare aparţinând gălăţenilor care îşi vor banii înapoi. Suma cerută de aceştia se ridică la încă un milion de lei.

Deşi funcţionarii publici sunt puşi să facă de două ori acelaşi lucru, surse din cadrul DGFP Galaţi declară că nu vor comenta nimic.

Încasăm taxa de poluare pentru că respectăm o lege. Iar dacă instanţa dispune rambursarea taxei, ne conformăm”, susţine aceeaşi sursă din cadrul DGFP.
 
Înmatricularea fără taxă, neatacată de Prefectură

Prefectura Galaţi nu va mai face recurs atunci când instanţa va da o sentinţă favorabilă înmatriculării fără taxă de poluare pentru maşinile la mâna a doua cumpărate din străinătate.

Deoarece s-a constatat că pierdem banii instituţiei, s-a luat decizia, la nivel de ţară, şi am fost înştiinţaţi printr-o notă trimisă de Ministerul de Interne, că nu este oportun să promovăm această cale de atac decât cu două excepţii: atunci când consilierul juridic constată o încălcare a Codului de Procedură Civilă sau dacă Prefectul consideră că reclamantul nu are dreptate şi sunt aduse în favoarea statului motive clare şi temeinice”, declară Cosmin Păun, subprefectul Galaţiului.

 Cu toate acestea, a dorit să se sublinieze faptul că nu toţi cei care vor solicita înmatricularea vehicolelor second-hand aduse din import vor avea şi câştig de cauză.

Sunt foarte puţine cazurile de importuri care pot fi înmatriculate fără taxa de poluare şi asta se face doar prin instanţă şi trebuie fundamentată foarte bine, iar Prefectul îşi rezervă dreptul de a taca sau nu, în instanţă, decizia Tribunalului”, punctează subprefectul Galaţiului.

Contestaţiile continuă
Giorge Simionescu are 56 de ani şi este şofer profesionist. Anul trecut şi-a cumpărat din Italia un Ford Mondeo pe care a dat 5000 de euro. Când a ajuns în România a avut surpriza să afle că nu îl poate înmatricula pentru că autorităţile sistaseră taxa de poluare.

image



 „Am adus maşina în ţară încă din noiembrie 2008. M-au amânat pentru înmatriculare până când au dublat valoarea taxa de poluare. Pe 25 februarie am plătit aproape 8000 de lei. Vreau să dau în judecată Fiscul şi să îmi recuperez banii. Practic, am fost furat. Din România ce să cumpăr? Ciurucurile de Logan-uri? Păi maşina pe care am luat-o din Italia este din 2003 dar mă mai ţine încă 20 de ani”, explică gălăţeanul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite