Aurică Totolici, cântăreţul care are în suflet folclorului moldovenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A crescut  „sub aripa”  marilor interpreţi Maria Ciobanu, Irina Loghin, Ion Dolănescu şi a învăţat să-şi pună în valoare minunata voce.

A debutat în urmă cu mai bine de 25 de ani cu orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii de stat din Ploieşti, într-un spectacol care a avut loc la Galaţi. Aurică Totolici a urcat atunci pe scenă alături de soliştii Mărin şi Ioana Cornea, Maria Crăciun, Ion Duca şi Vasile Bucur.

De altfel, cu această orchestră, a făcut şi primele turnee în ţară, dar şi primele înregistrări la Radio Bucureşti (în 1983).

A participat la multe festivaluri şi concursuri folclorice. A obţinut premiul I, pe ţară, la Festivalul „Cântarea României” şi premiul III la Festivalul „Corabia de aur”. În 1991 şi-a făcut debutul la Televiziunea Română, atunci când realizatoarea Niculina Merceanu l-a invitat la filmări, cu ocazia realizării reportajului despre festivalul „Corabia de aur”.

Aurică Totolici a avut bucuria de a fi susţinut în carieră de consacraţi solişti încă din anii 80.

„Mentorul meu a fost profesorul Ion Nedelcu, de la Casa Armatei din Galaţi. Acesta este de altfel şi locul unde am învăţat ABC-ul cântecului popular şi unde am fost sfătuit să-mi alcătuiesc un repertoriu adecvat vocii mele”, spune Aurică Totolici.

La un moment dat, înaintea unui turneu pe care urma să-l aibă cu Maria Ciobanu, a vrut să renunţe la cântat din cauza unor „răutăţi”.

„În timpul turneului, am avut prilejul să discut cu doamna Maria Ciobanu despre suferinţele mele cu alţii, dar dânsa m-a sfătuit să rămân pe scenă, deoarece răutăţile sunt trecătoare. Talentul şi „muzica” rămân sensul existenţei artistice: «În mine s-a aruncat cu stânci, în tine cu pietricele», mi-a spus Maria Ciobanu. «Ai multe de arătat! Nu ştii că numai în pomul roditor se aruncă cu piatra?», m-a încurajat ea”
, îşi aminteşte cu emoţie interpretul.

Astfel sfătuit, Aurică Totolici a absolvit cursurile şcolii populare de artă. În scopul perfecţionării „tehnicii vocale” a apelat şi la cursurile cunoscutei Irina Loghin, cu care chiar a cântat în unele spectacole.

Au urmat mai multe înregistrări cu formaţia de muzică populară Divertis din Galaţi, maestru de sunet fiind Arghir Năstase, cel care i-a promovat pe piaţă primele casete, prin intermediul Studioului Nasti, care înregistra şi comercializa casete audio.

Astăzi, Aurică Totolici are 30 de producţii, la diferite case de discuri. Cel mai recent CD este realizat cu Taraful „Struguraş”, dirijat de Viaceslav Creul, unde a cântat cu Seva, una dintre „colegele lui de cântec”, care locuieşte de peste 15 ani în Australia.

În prezent, Aurică Totolici înregistrează, în duet cu Mitriţa Cămară Velicu, noi interpretări ale unor cântece mai vechi.

Întrebări şi răspunsuri:

1.Aveţi vreo amintire plăcută legată de televiziunea naţională?

Păi, îmi amintesc şi acum de emisiunea specială a Revelionului 1991-1992, în care am cântat alături de alături de Ion şi Ionuţ Dolănescu alături de Maria Cornescu. Tot la aceste filmări, am cunoscut-o şi pe regretata Maria Apostol, cea care mi-a fost parteneră, prietenă şi tovarăşă de cântec în multe turnee.

2. Care au fost mentorii dumneavoastră ?

Aşa cum v-am spus, am crescut sub aripa marilor cântăreţi Maria Ciobanu, Irina Loghin, Ion Dolănescu şi cred că am prins ceva din „strălucirea”vocii lor. Acum, activitatea mea artistică este legată şi de Mitriţa Velicu Cămară. Împreună ne hrănim versul din dulcele grai moldovenesc.


Ce-i place?

Muzica şi tot ceea ce ţine de muzică. Îmi place să fiu înconjurat de oameni, să fiu aplaudat şi respectat atunci când urc pe scenă. De asemenea, mi-a plăcut şi îi place în continuare să învăt tot ce este bun în muzică de la oameni care au demonstrat că ştiu să aibă succes.

Ce nu-i place?

Răutăţile, invidia, ce mi-au stat în calea afirmării artistice, dar pe care le-am învins cu ajutorul unor prieteni adevăraţi, cum a fost Maria Ciobanu. Nu-mi place să se arunce cu pietre în munca de-o viaţă a unui om, mai ales când aceste pietre vin de nişte neicanimeni.



Profil:

Data naşterii: 30 iulie 1965
Studii: Şcoala Populară de Artă
Stare civilă: căsătorit


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite