Galaţi: Aura Luca - jurnalista de la tancuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Aura Luca - jurnalista de la tancuri
Galaţi: Aura Luca - jurnalista de la tancuri

Pentru a ajunge să fie una dintre cele două femei ofiţer de tancuri din Armata Română, sublocotenentul Aura Luca a străbătut toată ţara şi a renunţat, temporar, la prima „dragoste”, jurnalismul  

Născută: 6.11.1982, Oraviţa, Caraş-Severin

Studii: Şcoala de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I – Piteşti,

             Facultatea de Litere şi Teologie – Univ. „Dunărea de Jos”,

             Masterat în relaţii internaţionale - Univesitatea Ovidius

Starea Civilă: Căsătorită

Fragilă şi delicată ca o orhidee, Aura Luca ascunde o voiţă de fier. Născută în Banat, tânăra de 27 de ani este un om care ştie ce vrea şi până acum nu a mers niciodată pe căi bătătorite. I-a plăcut jurnalismul şi pentru a ajunge să fie formator de opinie, a început facultatea la Piteşti.

În timp ce lucra însă ca reporter la un ziar local, şi-a descoperit o altă pasiune, pentru care avea să lase în urmă jurnalismul şi locurile natale.

„Am mers să fac un reportaj de ziua forţelor terestre si atunci am fost fascinată de tot ce se întampla acolo. Era un furnicar acolo, erau defilari, era ordine, şi m-a incantat. Am hotarat sa urmez cariera militara. Mi-am ales o armă foarte grea, o armă tehnică. În general femeile la arma tancuri nu au ce să caute, pentru că este foarte greu, solicită mult efort fizic şi psihic”, ne spune Aura Luca.

După doi ani era subofiţer la tancuri

Ştiind despre tancuri doar din cele văzute la Discovery şi fără să aibă altă tangenţă cu armata decât faptul că prietenul de atunci (actualul soţ) era elev la şcoala militară, Aura Luca şi-a îngheţat anul la facultate şi s-a dus la Şcoala de Maiştri Militari şi Subofiţeri „Basarab I”. Scopul de a ajunge într-o zi ofiţer de relaţii publice a ajutat-o să înfrunte greutăţile vieţii de fată-recrut.
„La început, până la jurământ, a fost foarte greu, de unde şi proverbul „şi dracu vrea să facă armata, dar să nu fie recrut”. Era foarte multă instrucţie, greu, ceva de genul ce se vede prin filme: cu raniţa în spate, trageri, marşuri, nu conta că plouă, ca e frig. Ne priveau un pic ciudat băieţii pentru că unii dintre ei aveau habar de armata şi îşi imaginau că noi nu o să facem faţă. Dar nu a fost chiar aşa, ne-am descurcat”, îşi aminteşte slt. Aura Luca.

Comandă 20 de bărbaţi

Pentru a-şi pune în practică pasiunea, Aura şi-a urmat soţul la Galaţi, unde acesta era deja cadru militar, tot la Batalionul de tancuri.

Deşi era cadru activ în Armata Română, dovadă vie că prejudecăţile port fi învinse, tânăra nu şi-a abandonat nici visul mai vechi de a avea o diplomă în jurnalism. A obţinut-o în 2007, şi odată cu ea a venit şi gradul de sublocotenent. Astfel, Aura Luca a devenit prima femeie ofiţer de tancuri din Armata Română. Ca ea, mai este o singură femeie, la unitatea de la Bacău.

„Am 20 de bărbaţi în subordine. La inceput era un pic ciudat pentru ei , că vine o femeie să îi comande. Este mult de muncă, mult de stat în poligon. Ne ajutăm unii pe alţii, există deviza la tacuri „toţi pentru unu şi unu pentru toţi”. Sunt patru oameni într-un echipaj şi dacă nu se ajuta unul pe altul, nu se poate face nimic” ne destăinuie Aura din culisele vieţii de ofiţer tanchist. 

Intrebări şi răspunsuri:

Ce condiţii ar trebui să îndeplinească o femeie pentru a face o carieră în armată?

În primul rând, trebuie să aibă foarte multă tărie, stăpânire de sine şi un caracter extraordinar. Trebuie să fii fermă pe poziţii. Eu nu sunt de acord cu compromisurile. Dacă consideri că poţi să că vrei atunci e ok. Dacă nu, nu. Mai devreme sau mai târziu se întamplă ceva şi nu mai merge.

Te-ar putea face ceva să renunţi la armată?

Nu. Aşa cum am spus, îmbin utilul cu plăcutul. Mai devreme sau mai târziu probabil voi reuşi să ajung ofiţer de relaţii publice şi atunci o să-mi pun în aplicare şi cealaltă „dragoste” a mea, jurnalismul. Deci nu voi fi niciodată nevoită să aleg.

Ce ii place

În general, nu mă dau înapoi de la nimic. Dacă la serviciu sunt cu baieţii, după serviciu putem merge undeva, să bem un suc, o cafea. Toţi colegii mei ştiu că nu sunt genul să mă fandosesc. Îmi place şi să studiez. Am terminat masteratul şi vreau să merg la doctorat.
 

Ce nu-i place

Nu-mi plac bârfitorii, pentru că în general cei de dincolo de gardul unităţii cred că eu, ca femeie-ofiţer am intrat pe nu ştiu ce relaţii sau au diverse prejudecăţi. Fiecare ştie ce are de făcut şi fiecare trebuie să îşi vadă de pătrăţica lui.


 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite