Au furat bombe de la Armată ca să le vândă la fier vechi GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei bombe de exerciţiu, în greutate de 500 de kilograme fiecare au fost furate din poligonul militar Mălina. Ele au fost găsite la scurt timp ascunse într-o clădire dezafectată, aflată la 10 kilometri distanţă de poligon.Din fericire, bombele erau inactive, însă este grav că sistemul de pază al Armatei a dat din nou rateuri!

Vezi şi:

GALERIE FOTO/Bombe găsite de Protecţia Civilă pe un câmp lângă Şendreni

În urma unui apel telefonic anonim, ofiţerii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi au descoperit marţi trei bombe furate din poligonul militar Mălina! Dispozitivele, cu greutăţi impresionante (circa 500 de kilograme fiecare) erau la distanţă de circa 10 kilometri de poligon, într-o clădire dezafectată (fostă magazie pentru pompe de irigaţii) din vecinătatea localităţii Şendreni.

Poligonul Mălina are peste 8000 de hectare şi este folosit pentru antrenamente în regim NATO de artilerie şi aviaţie. De altfel, în ultimii ani, aici au făcut trageri artileriştii italieni şi aviatorii americani.

Cine le-a furat şi cum?

După ce au depăşit momentul tensionat şi au analizat proiectilele (care sunt de tipul celor lansate din avion), pirotehniştii au concluzionat că acestea nu sunt periculoase. Materialul exploziv fusese deja scos din ele, deoarece erau folosite pentru antrenament.

„Am primit un apel prin care am fost sesizaţi că au fost găsite trei bombe undeva pe câmp în localitatea Şendreni. Urmează să stabilim cum au ajuns aici şi de unde sunt", a declarat locotenent-colonelul Cristinel Radu, din cadrul Serviciului Protecţiei Civile al ISU Galaţi.

Întrebarea care se pune este cum au ajuns ditamai bombele lângă o baracă părăsită pe câmp? Pirotehniştii bănuiesc că hoţii de fier vechi au vizitat câmpul de exerciţii militare de la Mălina, unde au descoperit elementele de muniţie (de provenienţă italiană) pe care au încercat să le vândă la un centru de colectare a fierului vechi, dar nu au reuşit.

„Există tot felul de personaje care găsesc astfel de obiecte şi care le iau pentru a le duce la fier vechi. Noi am prevenit coelctorii să nu primească elemente de muniţie de la nimeni", a precizat locotenent-colonelul Cristinel Radu.

Cât de bună e paza poligonului?

Chiar dacă bombele furate nu sunt periculoase, se ridică semne mari de întrebare în ceea ce priveşte modul cum este păzită tehnica militară la Galaţi.

Dacă a putut dispărea muniţia de exerciţiu, există temeri că oricând ar putea să se întâmple la fel şi cu muniţia reală.

Cazul „Ciorogârla" este încă proaspăt în memoria tuturor.

Reprezentanţii Armatei nu au comentat, deocamdată, incidentul de la Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite