Operaţiunea "Buldozerul": Primăria Galaţi a declarat război construcţiilor ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
12 garaje au fost demolate din 2009 şi până în prezent , foto: Bogdan Dimofte
12 garaje au fost demolate din 2009 şi până în prezent , foto: Bogdan Dimofte

Persoanele fizice şi juridice care ocupă fără drept suprafeţe de teren din domeniul public vor fi obligate să intre în legalitate. „Ultimatumul” Primăriei expiră pe 15 septembrie 2011. După această dată, se va declanşa procedura legală de eliberare a terenurilor ocupate.

De peste zece ani, Galaţiul se confruntă cu un adevărat haos urbanistic, existând un număr mare de construcţii ridicate după o singură regulă: tupeul şi nesimţirea. Pentru a stopa acest fenomen, care a luat amploare, municipalitatea a trecut la măsuri drastice.                                   

Obligaţi să intre în legalitate

În ultima şedinţă de Consiliu Local din acest an, aleşii au stabilit printr-un proiect de hotărâre ca persoanele fizice şi juridice care ocupă nelegal suprafeţe de teren din domeniul public au obligaţia să intre în legalitate.

Astfel, gălăţenii care deţin construcţii permanente şi autorizate dar nu au titlu valabil pentru suprafaţa de teren ocupată, până la data de 15 septembrie 2011 vor solicita perfectarea contractului de închiriere şi vor achita un tarif de 5,2 lei/mp/lună. 

„După acest termen, contribuabiii în cauză vor fi consideraţi ca ocupanţi samavolnic ai terenurilor şi împotriva acestora se va declanşa procedura legală de eliberare a terenurilor ocupate”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Această măsură vizează toate construcţiile ilegale, dar şi garajele fără autorizaţie: “Am decis, încă de anul trecut, să declarăm război construcţiilor ilegale, să le demolăm sau să-i obligăm pe proprietari să intre în legalitate. Trebuie să respectăm legea şi să nu mai construim fără autorizaţie”, ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

De asemenea, aceiaşi metodă se va lua şi în cazul chioşcurilor care nu îşi desfăşoară activitatea şi care nu mai plătesc taxe, de ani buni, către Primărie.

Prelungire termen

Iniţial, termenul de intrare în legalitate era 25 ianuarie. Întrucât până la această dată nu a fost clarificată situaţia juridică a terenurilor, Consiliului Local a decis să prelungească termenul până la 15 septembrie 2011.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite