Atenţie, şoferi! Fiecare maşină va trebui să aibă sistem eCall, un dispozitiv costând 100 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate noile modele de automobile trebuie să fie echipate, începând din 2015, cu dispozitive eCall, de alertare, în caz de accident grav, a numărului european de urgenţă 112. Aparatul va costă aproximativ 100 de euro.

Comisia Europeană (CE) a adoptat joi prima măsură vizând să garanteze că, până în 2015, automobilul fiecărui cetăţean UE să poată apela serviciilede urgenţă în locul şoferului în cazul în care este victima unui accident grav, scrie Mediafax.

În caz de accident grav, acest sistem formează automat numărul european unic de urgenţă 112 şi comunică serviciilor de urgenţă locul în care se află vehiculul.

O recomandare a Comisiei, adoptată la 8 septembrie 2010, solicita statelor membre să se asigure că operatorii reţelelor de telefonie mobilă îşi modernizează infrastructura astfel încât apelurile de tip eCall să fie transmise în mod eficient serviciilor de urgenţă.

Pentru a salva vieţi sau pentru a reduce gravitatea rănilor, fiecare minut contează atunci când serviciile de urgenţă sunt chemate la locul unui accident rutier, arată CE.

Ce este sistemul eCall?

Sistemul eCall se declanşează automat de îndată ce senzorii din interiorul vehiculului detecteaza un accident grav.

Odată declanşat, sistemul formează numărul european de urgenţă 112, stabileşte o legatură telefonică cu centrul corespunzător de preluare a apelurilor de urgenţă şi transmite serviciilor de salvare detalii despre accident, inclusiv ora la care acesta a avut loc, poziţia exactă a vehiculului accidentat şi direcţia deplasării (informaţie esenţiala în cazul în care accidentul s-a produs pe autostrada sau într-un tunel).

Un apel de tip eCall poate fi declanşat şi manual, prin simpla apăsare a unui buton din interiorul maşinii, de exemplu de către un martor la un accident grav.

"Se estimează ca instalarea sistemului eCall în fiecare automobil nou costă mai puţin de o sută de euro. Pentru a nu suscita preocupări legate de protecţia vieţii private, trebuie menţionat ca sistemul eCall nu permite urmărirea vehiculelor, deoarece rămâne inactiv şi nu transmite semnale până în momentul în care este activat de producerea un accident”, afirmă CE.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite