Atenţie, cad cărămizi pe Domnească! Două clădiri-pericol sunt lăsate de Primărie să se prăbuşească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa se prăbuşeşte în stradă, Foto:Bogdan Dimofte
Casa se prăbuşeşte în stradă, Foto:Bogdan Dimofte

Bucăţi mari de tencuială de pe imobilele situate pe strada Domnească 95-97, chiar în dreptul Liceului de Artă, au căzut pe stradă fiind la un pas să-i lovească pe trecători. Cele două clădiri se află într-o stare avansată de degradare şi au nevoie urgentă de consolidare. Autorităţile preferă să paseze responsabilitatea dintr-o parte în alta.

Imobilele respective au fost mulţi ani în administrarea Liceului de Artă, aici funcţionând o vreme un atelier de muzică şi un atelier pentru meşteri. În urmă cu cinci ani, anumite persoane au revendicat în instanţă clădirile, dar şi o bună parte din terenul pe care se află instituţia de învăţământ.

Pericol de prăbuşire!

VEZI AICI FOTO

Casa se părăbuşeşte în stradă, Foto:Bogdan Dimofte

Deoarece prezentau un real pericol pentru elevii Liceului de Artă, dar şi pentru trecători, conducerea instituţiei a făcut o sesizare la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Astfel, Primăria a fost obligată să ia o serie de măsuri de siguranţă.

„S-a montat o plasă şi nişte elemente din fier. Un fel de gard de protecţie. Doar că o parte din acele obiecte din fier au fost furate de ţigani. Până şi plasa au distrus-o", spune Ioan Tudor, directorul Liceului de Artă. Totodată, Inspecţia de Stat în Construcţii a montat, în interior, şi câteva plăcuţe pe care scrie cu roşu: „Atenţie, pericol de prăbuşire!".

Lăsate de izbelişte

Clădirile aşteaptă de mai bine de un an să fie consolidate, însă nu s-a făcut nimic până în acest moment. Zilnic, bucăţi de tencuială şi cărămidă se desprind şi cad direct în stradă. Pericolul este iminent, însă Primăria spune că nu poate investi în consolidare deoarece statutul juridic al acestora este incert. Din informaţiile pe care le avem, se pare că cea din stânga a fost vândută unui cetăţean, iar cea din dreapta a fost revendicată.

image

„Aceste case arată jalnic. Au nevoie urgentă de consolidare deoarece crăpături în interior de circa 10 centimetri. Vom cere zilele acestea Primăriei să achiziţioneze unul din imobile pentru liceu. Noi avem nevoie de spaţii pentru after school, clasă pregătitoare. Ar fi fost foarte utile pentru liceu", spune Ioan Tudor.

Starea deplorabilă în care se află cele două clădiri a ajuns şi în atenţia Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. „Noi am făcut pe 22 februarie 2011, o adresă către Primărie prin care am solicitat autorizaţie pentru  faptul că au săpat în pereţi acele obiecte din fier. Am primit un răspuns pe 7 aprilie. Ne-au spus că montarea plaselor de protecţie nu necesită emiterea unei autorizaţii de construire. Problema este că plasele nu le-au prins cu lipici, ci cu ditamai elemente din metal care au penetrat în mod serios zidăria", spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei de Cultură.

Un vechi litigiu

Conducerea Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin" din Galaţi şi municipalitatea se luptă de ani de zile în justiţie cu moştenitorii foştilor proprietari care au deţinut fie clădirile şi terenul pe care este construită instituţia de învăţământ.

Bucăţi de tencuială au căzut în stradă, Foto:Bogdan Dimofte

Un prim proces a fost pierdut de Primăria Galaţi, care a fost nevoită să cedeze 20.000 de metri pătraţi din terenul pe care este construit Liceul de Artă şi corpul vechi al uneia dintre clădirile pe care le-a administrat. „Era un atelier pentru meşteri. Stăteau mecanicii acolo", ne-a declarat directorul Liceului de Artă, Ioan Tudor.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre o cerere de revendicare formulată de un cetăţean american, ai cărui părinţi au deţinut terenul pe care sunt construite corpurile noi de clădire, construite în 2002. În aceste locaţii, funcţionează sala de spectacole, dar şi atelierele de muzică şi arte plastice.

Retrocedarea terenului ar fi fost echivalentă cu un dezastru pentru Liceul de Artă, dar, din fericire, Primăria Galaţi a reuşit să ajungă la o înţelegere cu moştenitorul fostului proprietar, care a primit la schimb teren.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite