Consiliul Judeţului Galaţi este ameninţat cu o amendă record pentru că refuză să execute o hotărâre judecătorească definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au stabilit ca apartamentele de serviciu ale instituţiei să fie vândute către chiriaşi, dar CJ refuză. Instituţia este obligată, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, să încheie un contracte de vânzare-cumpărare cu 37 de persoane.

După mai bine de doi ani de judecată, zeci de funcţionari publici, locatari ai blocurilor Delta, L, B4, A16, V2, V3 şi V5 din Galaţi şi-au câştigat dreptul de a cumpăra apartamentele în care sunt chiariaşi de mai mulţi ani.

Deşi instanţa a dat câştig de cauză acestora, Consiliul Judeţului Galaţi refuză să pună în aplicare hotărârea definitivă şi irevocabilă care a fost pronunţată, încă din luna septembrie 2010, de Curtea de Apel Ploieşti.

Consiliul Judeţului ar trebui să se conformeze, însă refuză. E clar că sunt interese mai presus de lege. Pentru ei nu coincid mizele politice cu conformarea acestei hotărâri. Consiliul ar fi trebuit să facă o analiză lucidă şi completă dincolo de calculele politice", ne-a declarat avocatul Constantin Savin, reprezentantul celor 37 de locatari.

Acesta a trimis o serie de memorii şi notificări adresate atât preşedintelui CJ, consilierilor judeţeni, cât şi prefectului. „Din septembrie 2010 am tot aşteptat ca CJ să îşi îndeplinească obligaţiile în mod benevol. Am adresat mai multe memorii, dar nu am primit niciun răspuns", ne-a spus avocatul Savin.

Contactaţi telefonic, doi dintre consilierii judeţeni ne-au declarat că nu au intrat în posesia niciunui memoriu transmis CJ Galaţi.

Nu ştiu despre aceste memorii. Eu nu am primit nimic. Pot spune doar că mi se pare absolut inadmisibil ca o instanţă să te oblige să vinzi nişte apartamente de serviciu. În România, ce e al tău nu se dă, dar apartamentele de serviciu te obligă să le vinzi", ne-a declarat consilierul judeţean Nicolae Bacalbaşa.

Nici consilierul Iulian Aramă, nu a studiat vreun astfel de document. „Nu ştiu nimic. Nu am primit", ne-a spus acesta.

Amendă civilă şi penalităţi din banii publici


Pentru că şi după mai bine de şapte luni de zile, Consiliul Judeţului sfidează legea, refuzând să încheie contractele de vânzare-cumpărare, avocatul Constantin Savin va cere Judecătoriei Galaţi să stabilească o amendă civilă pentru autorităţi. Ba mai mult, potrivit acestuia, CJ va fi obligat prin lege să plătească şi penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.

Se va cheltui banul public pe amenzi civile. Potrivit unui calcul simplificat, valoarea amenzii civile va fi de 50 de lei pe zi de întârziere pentru fiecare persoană, ceea ce reprezintă o amendă de 1.500 de lei, pe fiecare zi de întârziere. Amenda se execută la împlinirea unui termen de minim şase luni, ceea ce presupune 270.000 de lei, la fiecare semestru", ne-a spus avocatul.

Consiliul Judeţului riscă să îi fie intentat un nou proces, dacă până la sfârşitul lunii mai nu se va supune legii.

"Pe lângă acest demers, noi vom deschide un al doilea proces care se referă la pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare. Noi vom aştepta până la maxim 30 mai după care vom deschide şi acest proces", a precizat Constantin Savin.

Conducerea CJ a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect, însă a precizat că în cadrul următoarei şedinţe va fi dezbătută şi problema locatarilor celor şapte blocuri, care aşteaptă încă din toamna anului trecut ca autorităţile să respecte legea.

"Pot spune doar că această chestiune va fi ridicată şi dezbătută în următoarea şedinţă a Consiliului Judeţului, care va avea loc la sfârşitul lunii", ne-a declarat Daniel Mihalaşcu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţului Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite