Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital sare la gâtul lui Cătălin Chelu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită CNVM să dispună convocarea unei noi AGA la producătorul de ulei Argus, considerând că la adunarea din 16 septembrie au fost încăcate prevederile legale prin blocarea accesului unor acţionari la şedinţă de către "grupul Cătălin Chelu".

"Deoarece singurii doi administratori ai societăţii precum şi mai mulţi acţionari nu au avut acces la AGOA, considerăm că aşa-zisa adunare generală a acţionarilor s-a ţinut cu încălcarea articolului 70 aliniatul 2, articolului 129 aliniatul 1 şi articolului 142 aliniat 2 litera e din Legea 31/1990 (legea privind societăţile comerciale - n.r.), precum şi articolului 243 din Legea 297/2004 (legea pieţei de capital -n.r.), fapt care duce la nulitatea acesteia. Vă solicităm să dispuneţi de urgenţă convocarea adunării generale a acţionarilor Argus Contanţa, cu respectarea dreptului de participare al tuturor acţionarilor", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Potrivit articolelor invocate din legea societăţilor comerciale, membrii Consiliului de Administraţie al unei firme sunt obligaţi să organizeze şi să participe la toate AGA, iar articolul din legislaţia pieţei de capital spune că acţionarii au dreptul să ceară în instanţă anularea deciziilor AGA.

În zilele de 16 - 17 septembrie, zile în care a fost convocată AGA la Argus, mai mulţi acţionari, printre care SIF Oltenia şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR, nu au participat la şedinţă pentru că porţile de acces în incinta firmei au fost închise. În aceeaşi situaţie au fost şi singurii doi membri ai Consiliului de Administraţie de la Argus, Dan Voiculescu şi Radu Constantin, după demisia a trei membri cu două săptămâni înainte de de AGA.

Blocarea accesului a fost constată şi menţionată în procese verbale atât vineri, cât şi sâmbătă, inclusiv de echipaje de poliţie chemate de acţionarii respectivi.

Asociaţia Investitorilor solicită CNVM, în comunicatul transmis luni, declanşarea unei investigaţii şi sancţionarea persoanelor care au împiedicat accesul la AGA.

Preşedintele CA şi directorul general al SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, a declarat pe 16 septembrie pentru MEDIAFAX că accesul acţionarilor respectivi şi al administratorilor a fost împiedicat din ordinul omului de afaceri Cătălin Chelu, care a reuşit să preia controlul Argus.

Pe de altă parte, Chelu a afirmat că AGA a avut loc la prima convocare, pe 16 septembrie, când a fost ales şi un nou Consiliu de Administraţie. În noul CA au fost alese cinci persoane, dintre care patru sunt din Galaţi, care în trecut au fost bănuite că acţionează concertat cu Chelu, fiind de regulă acţionari sau membri în conducerea unor firme pe care le controla omul de afaceri.

Pe site-ul Argus a fost publicat atunci un raport curent în care se precizează că AGA s-a întrunit pe 16 septembrie, în prezenţa unor acţionari care deţineau cumulat 43,4% din titluri. Participaţia este similară cu cea pe care o deţine indirect omul de afaceri.

CNVM a stabilit înainte de AGA că Chelu deţine indirect 43,4% din titlurile Argus şi i-a limitat dreptul la vot la 33%, pentru că nu a derulat încă o ofertă de preluare.

"Considerăm că desfăşurarea unei oferte publice de preluare obligatorii ar oferi acţionarilor posibilitatea de a ieşi din acţionariatul Argus în condiţiile unui preţ/acţiune stabilit în conformitate cu prevederile legale in vigoare", se mai arată în comunicatul AIPC.

Comisarul CNVM Lorand Kralik a declarat la 16 septembrie că autoritatea a fost sesizată cu privire la situaţia de la Argus, că va analiza situaţia şi va lua "măsurile necesare".

Cătălin Chelu şi SIF Oltenia, principalii acţionari ai producătorului de ulei Argus Constanţa, îşi dispută controlul firmei din luna iulie, când omul de afaceri a intrat în acţionariatul companiei. SIF Oltenia are 31,93% din titlurile Argus.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite