Șef de catedră la 33 de ani. Arthur Tuluş este considerat un vârf al generaţiei lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Șef de catedră la 33 de ani
Șef de catedră la 33 de ani

Este „uns", de curând, şef la Catedra de Istorie (noiembrie 2009), din cadrul unei facultăţi tinere. Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi, i-a oferit regimul specific pentru a se forma tehnic şi a ţinti cu eficienţă spre obiectivele sale profesionale.

„După 1989 am redescoperit vorbirea liberă şi am tot vorbit fără a transpune în practică ceea ce spunem. Suntem excelenţi demagogi", spune profesorul Arthur Tuluş.

Consideră că predarea istoriei în şcoli (şi nu doar a istoriei) nu mai poate fi îmbunătăţită printr-o modificare a conţinutului manualelor sau o reducere a cantităţii de informaţie, care în ultimii 20 de ani s-au tot făcut, ci, mai ales, prin „îmbunătăţirea imaginii şi a prestigiului, în rândul comunităţii, a celor care predau, respectiv a profesorilor. Aceasta e marea tară a învăţământului în general."

Crede că mentalul populaţiei este profund modificat, aspiraţiile românilor de după Revoluţie devenind extrem de materialiste.

„Progresul unei comunităţi umane nu este garantat de conturile bancare şi viaţa trăită exclusiv pe principii economice, ci pe un cumul de cunoştinţe, deprinderi civice şi înţelepciune socială. Profesorii nu mai reprezintă modele în viaţa tinerilor, iar acest lucru este foarte dăunător pentru formarea lor şi a societăţii de mai târziu", spune Arthur Tuluş.

Este de părere că tot felul de apariţii găunoase şi excesiv mediatizate s-au transformat în modele, răul fiind „promovat" prin unele căi media. Profitul, cu orice preţ şi prin orice mijloace a ajuns noua religie a celor mai mulţi.

Cauzele care au provocat degradarea imaginii profesorului sunt legate atât de salarizarea lui mizerabilă, cât şi de mesajele (din subtext) transmise de „marii" lideri politici români care consideră învăţământul o ramură economică neproductivă şi neprofitabilă.
Înţelegerea trecutului este înţelepciunea prezentului

Profesorul Arthur Tuluş vede în fiecare eveniment istoric o experienţă umană şi socială, fiindcă, „indiferent dacă cursul istoriei a fost trasat de un individ sau de o masă, totuşi, prin implicaţiile sale, el are efecte asupra întregului viitor al umanităţii".
Consideră că misiunea Istoriei este aceea de a propaga un mesaj moral, atrăgând atenţia asupra ideilor şi a acţiunilor dezastruoase din trecutul umanităţii, în sensul evitării acestora pentru prezent şi viitor.

„Potenţialul rău al unor astfel de decizii greşite este cu atât mai dăunător astăzi cu cât ne aflăm într-un plin proces de globalizare caracterizat prin apropierea spaţiilor. Pe înţelesul tuturor, în secolul al XXI-lea oamenii de la nivelul întregului glob sunt interconectaţi în acelaşi mod în care erau în urmă cu 2.000 de ani membrii unei comunităţi rurale. Aşadar, vă imaginaţi potenţialul distructiv de acum al unei idei sau decizii greşite."

întrebări şi răspunsuri:
Ca profesor te simţi umilit în România de azi?
Umilit te simţi atunci când ai contact cu unii dintre colegii tăi de breaslă din afara ţării. În discuţii intervine şi latura financiară. Şi atunci, dintr-un sentiment de „mândrie" îmi ridic fictiv venitul. Chiar şi aşa, sunt mulţi cei care mă întreabă, uimiţi, cum mă pot descurca. Atunci mă simt umilit, într-adevăr.
Cum priveşti disponibilizările bugetare din acest an ?
Această măsură va adânci problemele socio-economice ale României. Politica adoptată de guvernele statelor interbelice pentru a ieşi din marea criză a constat în stimularea consumului prin crearea unor noi locuri de muncă în urma unor investiţii masive din partea statului.

ce-i place
Îmi place ca timpul liber să mi-l petrec cu familia, să citesc istorie (şi nu doar) sau să mă duc la pescuit, după care sunt înnebunit. Totodată, sunt un om căruia îi place armonia şi fac tot posibilul să evit neînţelegerile sau eventualele dezacorduri între mine şi ceilalţi.
ce nu-i place
Nu-mi plac ipocrizia, minciuna, scandalul. De asemenea, mă deranjează oportunismul unora şi persistenţa în a continua răul. Aş vrea să fie bine pentru toată lumea, dar acesta e un ideal, deja, şi nu aş vrea să fiu considerat un utopic.

Profil
Născut. 14.12.1976, Galaţi.
Studii. Universitatea „Al. I. Cuza" Iaşi; Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, din 2005.
Ocupaţie. Lector universitar doctor, şeful Catedrei de Istorie (Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi, Facultatea de Istorie)
Familie. Căsătorit, un copil.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite