Arhitectul-şef al Primăriei Galaţi este în continuare liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar trei zile după ce DNA i-a prelungit interdicţia de a părăsi municipiul Galaţi, procurorii anticorupţie au cerut Tribunalului Galaţi arestarea lui Ion Banaş pe motiv că ar fi vorbit cu denunţătorul său.

UPDATE

Conform DNA, Ion Banaş ar fi fost încarcerat după ce instanţa de judecată a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Procurorii anticorupţie susţin ca arhitectul-şef a vorbit cu unul dintre martorii din dosar, deşi avea interdicţie sa facă acest lucru.

Reprezentanţii Tribunalului Galaţi nu ne-au putut nici confirma, nici infirma informaţia, precizând că instanţa de judecată a emis doar mandatul de arestare pe numele arhitectului-şef.

Avocatul lui Ion Banaş susţine însă că arhitectul  este liber până la judecarea recursului. "Recursul suspendă executarea până la judecarea lui de către Curtea de Apel Galaţi", ne-a declarat avocatul Florentin Diveică.

DNA Galaţi a revenit asupra deciziei luate în urmă cu câteva zile ca procesul de corupţie în care este judecat Ion Banaş să se desfăşoare cu acesta liber, însă cu interdicţia de a părăsi oraşul.

Ieri, procurorii anticorupţie au cerut Tribunalului Galaţi ca acesta să fie încarcerat pe motiv că a vorbit cu martorii din dosar, iar judecătorii au admis solicitarea.

Avocatul arhitectului-şef nuanţează acuzaţia care i se aduce clientului său.

"Ion Banaş nu a vorbit cu denunţătorul său, ci a făcut-o un membru al familei sale. S-a întâlnit cu el pe stradă şi i-a spus: "de ce ai făcut asta măi?" Banaş nu a ştiut nimic de asta, iar la dosar există o declaraţie pe două pagini a femeii, în care explică că nimeni nu a pus-o să facă asta, ci iniţiativa a fost în exclusivitate a ei când l-a văzut pe denunţător pe stradă. Acum ce facem, îi imputăm lui Banaş acţiunile altor persoane? Aşa ceva nu se face", ne-a declarat avocatul Florentin Diveică.

Arhitectul şef interimar al Primăriei Galaţi este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

În sarcina lui Ion Banaş se reţine că în cursul anului 2008, în calitate de arhitect şef la Primăria municipiului Galaţi, a cerut şi primit de la un denunţător suma de 1.500 euro, promiţându-i că-şi va exercita influenţa asupra primarului municipiului Galaţi şi a consilierilor locali în scopul obţinerii documentelor prevăzute de lege pentru construcţia unui balcon pe care acesta îl ridicase la locuinţa sa din Galaţi.

"În condiţiile în care nu a făcut niciun demers în sensul celor precizate mai sus, în cursul lunii februarie 2011, Banaş Ion i-a mai cerut denunţătorului încă 1.500 de euro pentru a-i aproba toată documentaţia necesară intrării în legalitate (autorizaţie de construire, certificat de urbanism etc.), urmând să intervină şi pe lângă ceilalţi factori decizionali (primarul municipiului, consilieri locali etc.) în acelaşi scop. De asemenea, i-a comunicat denunţătorului că amenda pentru ridicarea unei construcţii fără deţinerea actelor necesare este foarte mare, maximul fiind de 100.000 lei", au precizat procurorii anticorupţie.

Ion Banaş a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie după ce a primit de la denunţător suma de 5.800 de lei în scopul menţionat mai sus, reprezentând o primă tranşă din banii promişi.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite