Galaţi: Mii de persoane au asistat la crearea Arhiepiscopiei „Dunării de Jos”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Mii de persoane au asistat la crearea Arhiepiscopiei „Dunării de Jos”
Galaţi: Mii de persoane au asistat la crearea Arhiepiscopiei „Dunării de Jos”

Liturghia a fost oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel. Acesta i-a înmânat ÎPS Casian Crăciun crucea arhiepiscopală

Slujba religioasă de duminică a început în jurul orei 9.00, la aceasta participând zeci de înalte feţe bisericeşti, în frunte cu Prea Fericitul Daniel. În Catedrala Episcopală s-au inghesuit nenumăraţi credincioşi, de toate vârstele, unii imbracaţi în costume populare. Printre cei prezenţi s-au aflat şi numeroase personalităţi din Galati şi din Capitală.


Odată cu ridicarea în rang a Episcopiei, în cadrul unei ceremonii speciale, a fost avansat ca Arhiepiscop, Episcopul Dunării de Jos, PS dr. Casian Craciun, pe baza hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 19 iunie 2009.


ÎPS Casian a devenit Episcop al Dunării de Jos în urmă cu 15 ani, după trecerea în nefiinţă a Arhiepiscopului Antim Nica. Prea Sfinţia Sa a fost desemnată în acest rang înalt de Colegiul Electroral Bisericesc şi instalat pe 12 iulie 1994, la Catedrala Episcopală din Galaţi.


“Ne bucurăm că  avem Arhiepiscopie”


Ridicarea la rang de Arhiepiscopie a “Dunării de Jos” îndreptăţeşte mândria gălaţenilor veniti să asiste la solemnităţi. Mulţi sunt de părere ca numărul bisericilor va creşte, iar lăcaşurile de cult, care au deja probleme, vor fi finanţate şi reparate.

“Să dea Dumnezeu  să vina mai mulţi bani, să se construiască mai multe biserici. Si aşa, mai trebuie renovate că sunt unele care arata tare rău. Şi poate fac şi mai multe centre de ajutor social pentru bătrâni şi copiii străzii” ne-a spus Voichita Nicoară, o vârstnică aflată la imensul rând din faţa raclei cu moaştele..

Alţi credincioşi, speră să beneficieze de serviciile mai multor preoţi.

“Ar trebui să mai angajeze preoţi. Eu am veniti din judeţul Brăila, şi tare ar fi bine ca şi la ţară să fie mai mulţi preoţi. Că sunt oameni bătrâni şi ar fi bine daca ar veni preoţii mai des pe acasa” a spus  Ion State.

În momentul de faţă, Episcopia Dunării de Jos devenită Arhiepiscopie cuprinde opt protopipiate din Galaţi şi Brăila, 403 parohii, şi are 420 de preoţi angajaţi. Tot sub patronajul Episcopiei, se află 24 de unităţi de asistenţă socială, zece mânăstiri şi un schit.


Odată cu acordarea rangului de Arhiepiscopie a “Dunării de Jos”, Sfantul Sinod al BOR a mai decis ridicarea la acest rang a încă cinci episcopii. Este vorba despre Episcopia Râmnicului, Episcopia Romanului, Episcopia Buzăului şi Vrancei, Episcopia Argeşului şi Muscelului şi Episcopia Aradului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite