ArcelorMittal vrea să se implice în ridicarea a două reactoare nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Thierry Le Gall (CEO ArcelorMittal Galaţi), Ion Ariton (ministrul Economiei) şi  Mihai David (CEO Hidroelectrica)
De la stânga la dreapta: Thierry Le Gall (CEO ArcelorMittal Galaţi), Ion Ariton (ministrul Economiei) şi Mihai David (CEO Hidroelectrica)

Compania care deţine şi combinatul siderurgic de la Galaţi este interesată să se implice în construirea reactoarele nucleare 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă.

Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei, a declarat că Enel (Italia) şi ArcelorMittal România sunt interesate "teoretic" să îşi crească participaţiile la compania care construieşte reactoarele nucleare 3 şi 4 la Cernavodă, dar vor să vadă susţinerea pe care Guvernul o acordă proiectului. Acesta a afirmat că termenul limită până la care cele două companii vor aştepta ca Guvernul să-şi manifeste susţinerea va fi foarte scurt.

"Dacă nu vor veni alte companii putem continua singuri acest proiect, cu companii de stat precum Hidroelectrica, Transelectrica sau altele", a declarat Ariton, prezent la hidrocentrala Lotru - Ciunget, din judeţul Vâlcea, cu ocazia finalizării lucrărilor de modernizare a unităţii.

Nuclearelectrica va răscumpăra luni, cu până la 4 milioane de euro, participaţiile grupurilor energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franţa-Belgia) şi Iberdrola (Spania) la proiectul de construcţie a celor două unităţi la Cernavodă.

Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, ale cărei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulată de EnergoNuclear, în care statul, prin producătorul de energie Nuclearelectrica, deţine deocamdată participaţia majoritară.

Guvernul intenţionează ca Nuclearelectrica să ajungă la o participaţie minoritară la EnergoNuclear, respectiv de 40%, diferenţa urmând că fie acordată unor potenţiali investitori care să îi înlocuiească pe cei care au renunţat la proiect.

Unităţile 3 şi 4 ar dubla, în cazul în care vor fi construite, puterea instalată a centralei de la Cernavodă, la circa 2.800 MW şi ar asigura, împreună cu cele două reactoare funcţionale, aproximativ 40% din energie produsă la nivel naţional.

Termenele pentru începerea şi finalizarea lucrărilor au fost extinse până în 2011-2012, respectiv 2016-2017.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite