ArcelorMittal a pierdut procesul cu Comvex privind o controversată majorare de capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litigiul are o vechime de circa doi ani. În iunie 2008, firma Expert Placement Services (EPS) Ltd controlată de indienii de la Mittal, a cumpărat din piaţă circa 36% din acţiunile Comvex.Potrivit legislaţiei, odată ce a depăşit pragul de deţinere de 33%, EPS era obligată să ceară CNVM aprobarea derulării unei oferte publice de preluare a tuturor acţiunilor emise de Comvex.

Comvex Constanţa a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul cu ArcelorMittal, în legătură cu o serie de operaţiuni de capital controversate.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a dat câştig în procesul cu Expert Placement Services Limited privind majorarea de capital din 2008, când am anulat acţiunile subscrise de ArcelorMittal, pentru că nu făcuseră înainte oferta de preluare. Până la urmă s-a dovedit că ceea ce am făcut în 2008 a fost perfect legal", a declarat directorul general al Comvex, Viorel Panait.

El a adăugat că rezultatul procesului are legătură indirect şi cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), care a obligat conducerea Comvex să recunoască subscrierile realizate de ArcelorMittal şi a aprobat ulterior oferta de preluare iniţiată de grupul siderurgic.

Litigiul datează de aproape doi ani. Astfel, în iunie 2008, an în care contractul de prestare servicii dintre ArcelorMittal Galaţi şi Comvex trebuia renegociat şi semnat, vehiculul Expert Placement Services (EPS) Ltd din Insulele Virgine Britanice (paradis fiscal), controlat de indienii de la Mittal, a cumpărat din piaţă circa 36% din acţiunile Comvex.

Potrivit legislaţiei, odată ce a depăşit pragul de deţinere de 33%, EPS era obligat să ceară CNVM în termen de cel mult două luni aprobarea lansării unei oferte publice de preluare a tuturor acţiunilor  Comvex.

Patru luni mai târziu, în septembrie 2008, ArcelorMittal Galaţi a solicitat aprobarea derulării ofertei de preluare, scutând la iveală practic acţiunea concertată cu EPS.

Între timp, în august 2008, Comvex a demarat o majorare de capital pentru a face rost de fonduri pentru investiţii, la care EPS nu putea participa, deoarece articolul 203 din legea pieţei de capital interzice unui acţionar care a depăşit pragul de 33% să mai achiziţioneze acţiuni până la derularea ofertei publice de preluare obligatorie.

În cazul unei oferte de preluare, EPS ar fi trebuit să plătească acţionarilor minoritari 50 lei/acţiune, în timp ce, în cazul majorării de capital, ar fi putut subscrie noi acţiuni la doar 2,50 lei/acţiune. Diferenţa de bani este de ordinul zecilor de milioane de dolari, aşa că este de înţeles că intersul părţilor este imens.

CNVM a dat dreptate ArcelorMittal Galaţi în acest litigiu şi l-a sancţionat pe preşedintele consiliului de administraţie al Comvex, motivånd că hotărârea de majorare este nelegală. Însă această decizie a fost acum anulată de justiţie, iar disputa se ascute.

În urma litigiilor, ArcelorMittal, cel mai important client al Comvex, a renunţat să mai importe materie primă pentru Sidex Galaţi prin intermediul Comvex. Cifra de afaceri a operatorului portuar a scăzut, astfel, cu 52%, la 72,1 milioane de lei, iar profitul net a căzut de două ori, la 13,6 milioane de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite