ArcelorMittal Galaţi/ Siderurgiştii riscă să fie trimişi forţat în concediu de odihnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele două luni ale acestui an, toţi cei 9.000 de angajaţi ai ArcelorMittal Galaţi ar urma să stea acasă câte 20 de zile ca o decizie de reducere a cheltuielilor luată de conducerea combinatului

Măsura este analizată în această perioadă de managementul combinatului siderurgic şi de sindicatele din ArcelorMittal.

"Încă nu am fost informaţi oficial de conducerea combinatului că oamenii vor fi trimişi în concedii forţate. Dar, în cadrul neoficial au fost unele informari între liderii de sindicat din secţii şi directorii de uzine. Săptămână viitoare ne vom întâlni şi vom vedea poziţia oficială a celor din combinat", ne-a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului Naţional Solidaritatea Metalurgiştilor.

La rândul său, Dorian Dumitrescu - purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal România - ne-a declarat că: "nu pot face declaraţii legate de acest subiect pentru moment".

Pentru siderurgiştii care deja şi-au petrecut concediul de odihnă aferent anului 2010 sau au mai puţin de 20 de zile rămase din acesta, se va apela la concediul de odihnă pe 2011.

Măsura ar veni ca un răspuns la încercările conducerii combinatului de a reduce cheltuielile, pentru a menţine la sfârşitul anului pe plus combinatul siderurgic în bilanţul contabil. Reamintim că anul trecut, ArcelorMittal Galaţi a înregistrat pierderi de 380 milioane de euro.

În plus, sfârşitul de an este o perioadă slabă din punct de vedere al comenzilor în industria siderurgică, prin urmare producţia de oţel este mai redusă.

În urma acestei decizii, siderurgiştii gălăţeni pierd o parte din bonurile de masă prevăzute în contractul colectiv de muncă. În acest moment, un salariat din combinatul siderurgic primeşte un bon de masă pentru fiecare zi de muncă. Prin urmare un siderurgist ar pierde 20 de bonuri (valoarea unui bon este de peste 8 lei).

Alte economii se obţin şi din anularea sporurilor pe perioada în care un salariat stă acasă.

În cele din urmă, nu mai sunt necesare nici alte cheltuieli zilnice care sunt realizate cu forţa de muncă pe platforma siderurgică de la Galaţi.

Reducerea de cheltuieli realizată de ArcelorMittal prin această decizie, doar prin neacordarea bonurilor, se ridică la 360.000 euro.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite