Galaţi: ArcelorMittal Galaţi, profit record la adăpostul crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: ArcelorMittal Galaţi, profit record la adăpostul crizei
Galaţi: ArcelorMittal Galaţi, profit record la adăpostul crizei

Combinatul gălăţean a încheiat 2008 cu un plus de aproape un sfert de miliard de dolari, de două ori mai mult decât în 2007

Reduceri de personal prin autodisponibilizări, salarii insignifiant mărite, închiderea unor capacităţi de producţie sau suspendarea investiţiilor de mediu.

La toate aceste stratageme a recurs conducerea combinatului în 2008 scuzându-se, mai ales în a doua jumătate a anului, că are din plin de suferit de pe urma recesiuni mondiale.

De fapt, compania nu doar că nu a avut vreo pagubă, ci a înregistrat cele mai mari beneficii din istorie. Conform datelor oficiale raportate la Ministerul Finanţelor, ArcelorMittal Galaţi a avut în 2008 un profit net de 604.871.529 lei. Adică de 226 de milioane de dolari .

În timp ce abia reuşeau să mai îndese banii în conturi, cei din conducere anunţau sindicatele în toamna anului trecut că trebuie luate măsuri drastice.

Ca urmare a crizei financiare mondiale, suntem martorii unei scăderi a cererii pentru produsele din oţel. Acest lucru are un impact direct asupra performanţelor operaţionale şi financiare ale tuturor producătorilor de oţel, inclusiv asupra ArcelorMittal Galaţi. La fel ca şi ceilalţi producători, în acest moment, trebuie să reducem producţia pentru anumite bunuri pentru a evita creşterea stocurilor", declara la începutul lunii octombrie Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

Şi angajaţii au simţit din plin faptul că au pus umărul la obţinerea unui profit gigantic: nu au primit nici măcar doi bani în plus leafă în 2009.

Nici măcar o corelare cu indicele de inflaţie nu ni s-a dat, în condiţiile în care la alte firme se obişnuieşte ca 10% din profit să fie redistribuit angajaţilor”, ne-a declarat astăzi Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea.

Mai mult, aproximativ 3.500 de oameni au fost deja stimulaţi să părăsească platform siderurgică, în schimbul unor sume compensatorii derizorii. Dintre ei, 1.200 de cocsari au pus în cui casca de angajat al combinatului, după ce în acestă vară a fost închisă şi Uzina Cocso-Chimică.

În prezent, în combinat mai lucrează aproximativ 10.000 de oameni, faţă de aproape 28.000, cât număra în 2001, la momentul privatizării. Combinatul a pierdut doar angajaţi, nu şi bani, înregistrând doar în ultimii trei ani un profit de 1,1 miliarde de lei.

Vom oferi un punct de vedere referitor la datele financiare din 2008 în viitorul apropiat”, ne-a declarat astăzi Dorian Dumitrescu.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite