DEZVĂLUIRI „Gaură” de 75 de milioane de euro la Apaterm SA Galaţi. Vezi aici cine este vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ADS Galaţi vă prezintă persoanele vinovate de acest dezastru public fără precedent. Firma care asigură apă caldă şi căldură pentru gălăţeni este în lichidare judiciară, deci nu se ştie cum vor trece iarna cei 200.000 de beneficiari ai săi.

Pe măsură ce RomInsolv SPRL, firma care se ocupă de reorganizarea judiciară a Apaterm SA, avansează în evaluarea situaţiei financiare de la compania de distribuire a agentului termic în Galaţi, ies la iveală tot mai multe detalii despre dezastrul de acolo.

Cifrele sunt copleşitoare: datoriile depăşesc 390 milioane de lei (aproape 100 de milioane de euro). În acelaşi timp, firma are de încasat de la clienţii săi de cinci ori mai puţin, adică un pic peste 81 de milioane de lei. Diferenţa de 310 milioane de lei (75 de milioane de euro) înseamnă o „gaură" pe care nu o mai poate acoperi nimeni şi nimic.

40 de milioane de euro datorii la întreţinere

Stabilirea vinovăţiei pentru acest faliment este o procedură foarte complicată, dar este cert că pierderile majore s-au produs în mandatul (2006-2011) fostului director George Cubasa. Care spune că nu este vinovat. „Oricine ar fi fost în locul meu, tot aici ajungea", spune fostul director, care a fost înlocuit în urmă cu două luni de un administrator special delegat de lichidator.

În acest moment, datoriile populaţiei către Apaterm (pentru apă caldă şi căldură) au ajuns acum la 81,5 milioane de lei (aproximativ 40 milioane de euro), iar cele ale firmei către bugetul de stat şi către furnizori au depăşit 390 milioane de lei.

Cele mai mari datorii către Apaterm le înregistrează asociaţiile de proprietari cu numerele: 810 - 388.031 lei, 235 - 312.799 lei, 44 - 294.515 lei, 244 - 193.044 lei, 147 -153.605 lei şi 126 - 136.537 lei. Şansele de achitare sunt, în multe dintre cazuri nule. Peste 2.000 de familii au datorii la întreţinere ce depăşesc 10.000 de lei de fiecare, iar 99% dintre datornici sunt asitaţi social deja.

De cealaltă parte, cea mai mare parte a datoriei Apaterm - respectiv 339 milioane de lei - este către Electrocentrale SA, compania care produce agentul termic. Restul de 41 de milioane de lei sunt către bugetul de stat (23.693.164 lei), firma care furnizează apa rece (3,7 milioane de lei), compania de electricitate (1,8 milioane de lei) şi către creditori mai mici şi clienţi care au plătit căldura în avans, iar acum nu mai au garanţia că o vor primi.

Un necaz nu vine niciodată singur!

Dincolo de faptul că Apaterm SA a intrat în faliment, mai există un semn că firma nu va mai putea furniza căldură şi apă caldă celor 200.000 de gălăţeni care depind de sistemul public: Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) i-a retras licenţa de furnizare a căldurii!

La începutul lunii septembrie, Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia depusă de Apaterm SA împotriva ANRE, aşa că lucrurile devin extrem de complicate.
La întrebarea „cine va da gălăţenilor căldură la iarnă?" am primit două răspunsuri contradictorii, niciunul cu temei legal clar. „Apaterm!", spune Adriana Stratulat, administratorul special al firmei de distribuţie. „Electrocentrale! Vom prelua reţeaua Apaterm şi vom încheia contracte cu consumatorii", afirmă Eduard Urbanschi, directorul general al producătorului de agent termic.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite