Apartamentele noi nu se vând nici la jumătate de preţ. Constructorii gălăţeni şi-au sistat lucrările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de apartamente îşi aşteaptă cumpărătorii încă din 2009.  Foto: Cosmin Costache
Sute de apartamente îşi aşteaptă cumpărătorii încă din 2009. Foto: Cosmin Costache

În ultimii doi ani, cel mai important constructor din Galaţi a redus cu mai bine de 400 de euro preţul metrului pătrat de construcţie. Apartamentele noi nu îşi mai găsesc, de doi ani încoace, proprietari. Constructorii au îngheţat toate proiectele pentru a nu-şi mai bloca banii degeaba.

În ciuda faptului că preţurile practicate de constructori pentru apartamentele noi sunt cu peste 30% mai mici faţă de anul 2008, gălăţenii nu se înghesuie să se mute în noile ansambluri rezidenţiale.

Cel mai mare dezvoltator imobiliar din Galaţi, societatea Vega `93, cere acum metrul pătrat de construcţie cu 700 de euro (preţul include şi TVA), dar comenzile sunt extrem de puţine. Spre comparaţie, în urmă cu doi ani de zile societatea vindea metrul pătrat cu peste 1.200 de euro.

Corneliu Istrate, directorul general al companiei, spune că vânzările merg extrem de prost. „Piaţa imobiliară se află într-un stadiu critic. Am avut câteva cereri anul acesta, dar este nesemnificativ. În ultimii doi, ani piaţa imobiliară a căzut foarte mult. Noi am redus preţurile, aproape la nivelul celor de construcţie, dar chiar şi aşa, nu se întâmplă nimic favorabil", ne-a declarat omul de afaceri.

Pentru că imobilele nu îşi găsesc proprietari, constructorii au decis să îngheţe o serie de proiecte. Vega a întrerupt construirea a trei blocuri care vor găzdui nu mai puţin de 120 de apartamente.

Avem nevândute peste 30 de apartamente, iar trei blocuri a câte 40 de unităţi sunt neatacate, în sensul că ne-am oprit la faza de fundaţie şi nu vom mai continua deocamdată lucrările", spune Corneliu Istrate.

Apartamente noi

O altă problemă care a dus la blocarea proiectelor îl constituie şi preţul de achiziţie a terenurilor pe care se construiesc ansamblurile rezidenţiale.

Din păcate, sunt zone de terenuri cumpărate în 2007-2008, cu preţuri foarte mari, pentru că atunci piaţa imobiliară mergea foarte bine. A continua proiectele înseamnă a le vinde la preţuri foarte mici, care ne-ar duce în pierdere. Deocamdată, stagnăm", ne-a declarat Istrate.

Chiar dacă oamenii îşi pot achiziţiona apartamente în rate direct de la constructor, dobânzile fiind mult mai mici decât la bănci, gălăţenii nu se lasă impresionaţi.

Cumpărătorii pot veni cu orice propunere, noi suntem deschişi. Orice alternativă este binevenită. Am păstrat şi vânzarea apartamentelor în rate, care pot fi plătite în cel mult 10 ani", spune Corneliu Istrate.

La polul opus, peste 1.200 de euro pe mp

Millennium practică cele mai mari preţuri

Chiar dacă cei mai mulţi dintre dezvoltatorii imobiliari au redus drastic preţurile, există constructori care nu lasă de la ei. „Millennium" este un exemplu. Societatea vinde metrul pătrat de construcţie cu nu mai puţin de1.000 de euro (la care se adaugă TVA).

Noi nu dăm apartamente în rate. Noi nu suntem băncă. La noi, ori ai bani şi îl cumperi, ori munceşti până faci bani pentru a-l putea cumpăra. 99% din populaţie este idiotizată. Oamenii nu cunosc conceptul de a locui într-un spaţiu modern, ecologic. Mentalitatea reprezintă o mare problemă. Ei vor marfă de înalte standarde, dar la preţ de bordei", ne-a declarat Alexandru Teodorescu, directorul general al societăţii.

Faptul că dezvoltatorii imobiliari se confruntă cu o adevărată criză a vânzărilor de apartamente, ne este confirmat şi de agenţii imobiliari. Aceştia spun că gălăţenii se orientează către apartamentele construite în anii 80 datorită costurilor reduse.

Apartamentele noi nu se vând deloc. Nu avem cumpărători. Oamenii preferă apartamentele cu două şi trei camere din cartierele Dunărea, IC Frimu, Aviaţiei, Siderurgiştilor, construite după 1980. Sunt mai accesibile ca şi preţ, chiar dacă dotările nu se compară", ne-a spus Florin Zugravu, administratorul agenţiei imobiliare „CAPITAL".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite